Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετεκλογικά οι όποιες κινήσεις Παπανδρέου για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ - Πληθαίνουν οι φωνές για έκτακτο Συνέδριο

Μετεκλογικά οι όποιες κινήσεις Παπανδρέου για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ - Πληθαίνουν οι φωνές για έκτακτο Συνέδριο
Αν και 5 με 6 βουλευτές ανήκουν στη σφαίρα της επιρροής του Γ. Παναδρέου, ο ίδιος έχει ζητήσει να συμβάλλουν στη στήριξη της κυβέρνησης
«Δεν θα προκαλέσει τριγμούς στη δικομματική κυβέρνηση o Γιώργος Παπανδρέου» ξεκαθαρίζουν σε όλους του τόνους οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι παρότι έθεσε θέμα εκτάκτου συνεδρίου και άνοιξε ζητημα ηγεσίας «το μόνο του μέλημά του είναι να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση καθώς και την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».
Την ίδια ώρα οι κινήσεις Παπανδρέου έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς υπάρχει ο φόβος διαφοροποιήσεων από βουλευτές που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Οι διαφοροποιήσεις ενδέχεται να αποτυπωθούν τόσο στην διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και σε κρίσιμες ψηφοφορίες σε νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή.
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου αναφέρουν ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε κινήσεις την επομένη των εκλογών και με βάση τα ποσοστά που θα λάβει το κίνημα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν και 5 με 6 βουλευτές ανήκουν στη σφαίρα της επιρροής του ο ίδιος έχει ζητήσει να συμβάλλουν στη στήριξη της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι άλλο θέμα η κυβερνητική στήριξη σε μια πολύ δύσκολη φάση και άλλο ζήτημα τα εσωκομματικά και η πορεία του κόμματος».
Υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου τάσσεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, δηλώνοντας ότι «πρέπει να υπάρξει ένα ανοικτό συνέδριο όπου θα επανεξεταστεί συνολικά η πορεία του κόμματος».
Ο Θάνος Μωραΐτης σχολιάζοντας την πρόταση Παπανδρέου σημείωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «Εξέφρασε το αίσθημα όλων».
«Είναι μια πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη. Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει» δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Μωραΐτης επιμένοντας ότι το Έκτακτο Συνέδριο πρέπει «να γίνει τώρα και να συμμετέχει ο κόσμος ο οποίος είναι η δύναμη της παράταξης».
"Ένα συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προκαλεί καμιά απολύτως αβεβαιότητα» δηλώνει και ο Μιχ. Καρχιμάκης και συμπληρώνει σε ανακοίνωσή του ότι:
«Η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, ήλθε να επιβεβαιώσει την απαίτηση και το αίτημα χιλιάδων στελεχών μελών και φίλων του κινήματος για την διενέργεια συνεδρίου ΠΑΣΟΚ, που θα συζητούσε και θα αποφάσιζε σε μια κρίσιμη καμπή για όλους και για όλα και όχι συνεδρίου διάλυσης και περιθωριοποίησης του ΠΑΣΟΚ, δια της πονηράς διολισθήσεως, σε Δημοκρατική παράταξη και των συγκολλήσεων κάποιων προσώπων σε επίπεδο κορυφής, που ήταν ΠΑΣΟΚ και κάποιων που έφυγαν και ξαναγύρισαν στο ΠΑΣΟΚ».
Ήδη αρκετές Νομαρχιακές Επιτροπές συντάσσονται με την διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου.
Πλήρης είναι η ταύτιση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα με τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου, ενώ τη στήριξή της στον πρώην πρωθυπουργό εκφράζουν και τα μέλη της Ν.Ε. Κέρκυρας που ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρουν μέρος στο συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο γεγονός ότι οι κινήσεις από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού θα γίνουν μετεκλογικά ενώ σε κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και η «ανάποδη ανάγνωση» των εξελίξεων.
Όπως εξηγούσαν «η κίνηση Παπανδρέου ενδεχομένως να βοηθά την κυβέρνηση στη εν εξελίξει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα καθώς μπορεί να επικαλεστεί ότι οι υπερβολικές αξιώσεις και η ανυποχώρητη στάση της τρόικα προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν έως και πτώση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε κάλπες.
Ενδεικτικό του χρόνου και των διαδικασιών που απαιτούνται για να διεξαχθεί τελικά το έκτακτο συνέδριο που ζητά ο πρώην πρωθυπουργός είναι τα όσα προβλέπει το καταστατικό του κόμματος στο άρθρο 35.
"Έκτακτο Συνέδριο συγκαλείται υποχρεωτικά με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής έπειτα από αίτημα του 1/3 τουλάχιστον των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή του½ του αριθμού των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος ή του 10% του συνόλου των Μελών του Κινήματος, καθώς και με απόφαση του Προέδρου...
Η απόφαση σύγκλησης λαμβάνεται το λιγότερο δύο (2) μήνες πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Ο προσυνεδριακός διάλογος διεξάγεται κατ' αναλογία των όσων ισχύουν για το τακτικό Συνέδριο.
Οι απόψεις των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών υποβάλλονται το αργότερο τρεις (3) εβδομάδες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του».

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης