Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος έγινε πειραματόζωο για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων - Χρονιά ορόσημο το 2015

Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος έγινε πειραματόζωο για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων - Χρονιά ορόσημο το 2015
Δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση των Ευρωπαίων κατά τις κρίσιμες ημέρες του 2013
Τη χρήση της Κύπρου ως πειραματόζωο κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο θυελλώδες παρασκήνιο του Μαρτίου του 2013!
Μιλώντας στην ελληνική έκδοση της Huffington Post, ο Ν. Αναστασιάδης, περιγράφοντας τις «σκοτεινές» ημέρες του Μαρτίου του 2013, όπου αποφασίστηκε το haircut στις τραπεζικές καταθέσεις και η ένταξη της χώρας σε καθεστώς μνημονίου, κατήγγειλε πως «το πείραμα ήταν το νέο μοντέλο αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων και είναι κάτι το οποίο πια έχει υιοθετηθεί. Τώρα αν θα εφαρμοστεί και πού, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει μία τραπεζική κρίση ή μία συστημική τράπεζα αντιμετωπίζει μία βαθύτατη κρίση, όπως η δική μας Λαϊκή Τράπεζα, οι πρώτοι που καλούνται είναι οι μέτοχοι, οι καταθέτες και ούτω καθ' εξής».
Κληθείς να απαντήσει για το εάν είχε απογοητευτεί από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, ο Πρόεδρος της Κύπρου υποστήριξε πως «δεν θα έλεγα την αλήθεια αν έλεγα πως δεν είχα πικραθεί και από τη στάση και καλών μου φίλων κατά τις κρίσιμες εκείνες ώρες αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να αποδίδεις τις ευθύνες μόνο σε όσους ήταν υποχρεωμένοι να σου επιβάλλουν μέτρα. Ευθύνη φέρει και το ίδιο το κράτος το οποίο διέπραξε μία σειρά από σφάλματα ή επέτρεψε σε άλλους να το χρησιμοποιήσουν ως πειραματόζωο».
Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Ν. Αναστασιάδης εξήρε την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύω ότι το 2015 θα είναι η χρονιά που πραγματικά θα γυρίσουμε σελίδα και από τη μίζερη κατάσταση θα μπούμε σε μία νέα ελπιδοφόρα πορεία να επιτύχουμε όσα και μετά την καταστροφή του 1974».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως η Κύπρος θα εξέλθει των μνημονίων νωρίτερα από ότι αρχικώς έχει προγραμματιστεί.
«Θέλω να ελπίζω πως αντί το 2017, ενδεχόμενα αρχές του '16, άρα οπωσδήποτε δεν μπορεί να προκαθοριστεί ημερομηνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και την ένταση με την Τουρκία, διέτεινε πως «δεν είναι θέμα φοβίας, είναι θέμα παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Ναύτεξ η λεγόμενη οδηγία προς ναυτιλλομένους έγινε μέσα στην Κυπριακή οικονομική αποκλειστική ζώνη και μάλιστα σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί σε ξένες εταιρείες. Συνεπώς είναι εντελώς διάφορο το να στείλεις φρεγάτες οι οποίες είτε περιπολούν είτε διέρχονται, δεν θεωρείται ότι αποτελούν – αυστηρά ομιλούντες – παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΑΟΖ. Αυτό που προκάλεσε φέτος είναι ακριβώς η διενέργεια ερευνών, είτε γίνονται στα σοβαρά είτε άλλως πως, απλά δοκιμάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει αποδεκτή μία καθ' όλα παράνομη εις βάρος του διεθνούς δικαίου ενέργεια».
«Ήδη έχω πάρει την απόφαση ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε έναν διάλογο κάτω από την απειλή κανονιοφόρων ή ιδιαίτερα συνεχούς παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η τυχόν παραμονή μου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν παρά αποδοχή στην ουσία ενός νέου τετελεσμένου» συμπλήρωσε, καταλήγοντας. .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης