Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Το βιώσιμο χρέος «κλειδί» για την ανάπτυξη - Η Ελλάδα να απεμπλακεί από την ανάγκη παραγωγής πλεονασμάτων

Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Το βιώσιμο χρέος «κλειδί» για την ανάπτυξη - Η Ελλάδα να απεμπλακεί από την ανάγκη παραγωγής πλεονασμάτων
"Ερωτηματικό το πότε ακριβώς θα τελειώσει το μνημόνιο"
Το βιώσιμο χρέος και η απεμπλοκή από την ανάγκη παραγωγής πλεονασμάτων αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γ. Σταθάκης.
Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε εκδήλωση των Ελλήνων αποφοίτων του London School of Economics, έθεσε ένα ερωτηματικό στο «πότε ακριβώς θα τελειώσει το μνημόνιο».
Παράλληλα, έθεσε εν αμφιβόλω το «εάν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εφαρμόζοντας ένα τόσο σκληρό δημοσιονομικό έλεγχο».
Επομένως, κατέστησε αναγκαία την απεμπλοκή από την ανάγκη παραγωγής πλεονασμάτων ως κύριο «μοχλό» για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Επικουρικά, κατέστησε αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί επιτέλους βιώσιμο.
Άλλωστε, παραδέχθηκε πως αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία δεν έχει τη δυνατότητα αποπληρώσει το χρέος, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα του 2009.
Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, έκανε λόγο για «ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα», το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γινει αντικείμενο διαχείρισης και αναδιάρθρωσης.
Όπως υπογράμμισε, το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παραμένει σε εξωφρενικά επίπεδα.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο, έκανε λόγο για αναποτελεσματική, προβληματική και λανθασμένη δομή, η οποία διέλυσε την εργασιακή νομοθεσία και μείωσε τους μισθούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα εδράστηκαν στις εξής λάθος ιδέες:
Α.Φιλελεύθερο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων
Β. Μεγάλο κράτος η Έλλαδα - ιδιωτικοποιήσεις
Γ. Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Παράλληλα, όπως εξήγησε, η οικονομία της Ελλάδας ήταν ήδη ιδιωτικοποιημένη και γι’ αυτό άλλωστε, απέτυχε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σ’ αυτό το σημείο, υπενθύμισε πως ο αρχικός στόχος των 50 δισ. μειώθηκε τελικά στα 14 δισ. ευρώ.
Αφήνοντας αιχμές εναντίον του Μ. Βορίδη, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, σημείωσε πως απολύτως αποτυχημένη ήταν και η απελευθέρωση στις άδειες των φορτηγών, καθώς από την εφαρμογή του μέτρου εκδόθηκαν μόλις τρεις άδειες!
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «οικονομική καταστροφή, τονίζοντας πως η Ελλάδα οφείλει να κατευθυνθεί προς την αντίθετη όχθη, διεκδικώντας απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, διαφανείς διαδικασίες, μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας και ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, μέσω μίας πολιτικής αναπτυξιακών θεσμών.

Βασιλική Αντωνοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης