Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «μήνυμα» Σαμαρά, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και …στο βάθος κάλπες - Οι άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν

Το «μήνυμα» Σαμαρά, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και …στο βάθος κάλπες - Οι άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν
O πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλο μέρος των αρνητικών «μηνυμάτων» στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις
Η βιωσιμότητα του χρέους ως αρχή, η διαχείρισή του καθώς και η πολιτική «νηνεμία» ως «βραχίονας» της οικονομικής σταθερότητας, είναι οι δυο βασικοί άξονες που προτάσσει ο Αντώνης Σαμαράς στο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Σε ότι αφορά την οικονομική σταθερότητα, τη στάση των αγορών αλλά και των εταίρων είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλο μέρος των αρνητικών «μηνυμάτων» στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις «χρεώνοντας» τις αρνητικές αντιδράσεις και τις …«αναταράξεις» στην στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Μόλις εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας και εξαλειφθούν οριστικά οι φόβοι πολιτικής αναταραχής, οι αγορές θα δείξουν ξανά πώς αξιολογούν αυτήν την τεράστια επιτυχία δημοσιονομικής προσαρμογής που έγινε στην Ελλάδα... Και με την «πιστωτική γραμμή» που θα πάρουμε από τους εταίρους μας για τον πρώτο χρόνο μετά τη λήξη του Μνημονίου, οι προσδοκίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα ανέβουν κατακόρυφα, ενώ τα επιτόκια θα υποχωρήσουν πολύ περισσότερο από τα «χαμηλά» του περασμένου Αυγούστου» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας στην ουσία τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ζητά να στηθούν άμεσα κάλπες.

Η βιωσιμότητα του χρέους
Ο Αντώνης Σαμαράς μέσα από το άρθρο του «απαντά» και σε όσους υποστηρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο προβάλλοντας το επιχείρημα ότι όσοι υιοθετούν αυτή την αντίληψη, στην ουσία αποκλείουν την έξοδο της χώρας στις αγορές και τον διεθνή δανεισμό εγκλωβίζοντας την ελληνική οικονομία στα «δίχτυα» των μνημονίων και της επιτήρησης.
«Κάνουμε, τα πάντα να μειώσουμε το χρέος και να το καταστήσουμε βιώσιμο, όταν κάποιοι άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μας επιστρέψουν στον αναγκαστικό δανεισμό! Τελικά, «κριτής βιωσιμότητας» του χρέους είναι οι ίδιες οι αγορές. Αυτές ήδη το έκριναν βιώσιμο όταν πρωτοβγήκαμε, τον περασμένο Απρίλιο, και πριν υπάρξουν αναταράξεις πολιτικού ρίσκου» αναφέρει ο πρωθυπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «βιωσιμότητα» του χρέους κρίνεται από την ικανότητα αποπληρωμής του με ευνοϊκούς όρους και όχι από μία «καταγγελία» του, ακόμα και με μονομερή διαγραφή του.
Μάλιστα, καταγγέλλει την Αντιπολίτευση σημειώνοντας «αυτό που δεν καταλαβαίνει, είναι πως μια χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές! Αρα αναγκάζεται να καταφύγει σε «επίσημο δανεισμό». Δηλαδή να δανειστεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να υπογράψει δυσβάστακτους όρους σε νέα Μνημόνια».

Τα πολιτικά διλλήματα, και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ξεκάθαρο ότι στην «ατζέντα» της πολιτικής αντιπαράθεσης που επιλέγει η κυβέρνηση κυριαρχούν τα διλλήματα «σταθερότητα ή …περιπέτειες», «δημοσιονομική εξυγίανση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ή επιστροφή της χώρας στα ελλείμματα την επιτήρηση και τα μνημόνια». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θέτει δύο «πολιτικούς σταθμούς» που θα κρίνουν την επιτυχία του κυβερνητικού προγράμματος ζητώντας «η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας να ολοκληρωθεί απ’ αυτή τη Βουλή! Χωρίς αναταράξεις, χωρίς πρόωρες εκλογές και χωρίς κίνδυνο ακυβερνησίας. Ώστε η σημερινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο» και να «προχωρήσει απρόσκοπτα η Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε το 2017 να έχουμε νέο Σύνταγμα. Διαφορετικά, ακόμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν θα μπορεί να αλλάξει πριν από το... 2021!».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος επιμένοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από τα μνημόνια θα επέλθει μονό με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε σχόλιό του κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι στο θέμα του χρέους «παίρνει οριστικό διαζύγιο από την υπόθεση της διαπραγμάτευσης» υποστηρίζοντας ότι «για τον κ. Σαμαρά και τους ακραίους νεοφιλελευθέρους, οι πολιτικές που εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη, που έφεραν τα λουκέτα στην αγορά και οδηγούν τους νέους στη μετανάστευση είναι οι αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» για να εμπεδωθεί το καθεστώς του μνημονίου».


Πόλωση με φόντο …κάλπες
Με αυτά τα δεδομένα είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι δημιουργούνται συνθήκες ακραίας πολιτικής πόλωσης τουλάχιστον μέχρι την εκλογή νέου πρόεδρου με τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επιλέγουν τους υψηλούς τόνους.
Με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να μην θεωρείται δεδομένη και το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες και οι δυο πλευρές επιλέγουν το «σκληρό ρόκ» και την ακραία πολιτική αντιπαράθεση με απώτερο στόχο την μέγιστη εκλογική συσπείρωση δυνάμεων.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης