Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύο συμπεράσματα και ένα πολιτικό αδιέξοδο στην πορεία προς τις κάλπες – Όλα για όλα από Σαμαρά και Τσίπρα

Δύο συμπεράσματα και ένα πολιτικό αδιέξοδο στην πορεία προς τις κάλπες – Όλα για όλα από Σαμαρά και Τσίπρα
Αβέβαιο το σκηνικό ενόψει των πρόωρων εκλογών
Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis έρχεται να επιβεβαιώσει δύο κύρια πολιτικά συμπεράσματα και να αναδείξει το μείζον πολιτικό αδιέξοδο.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει μια ιστορική πολιτική νίκη στις επικείμενες πρόωρες εθνικές εκλογές.
Το επιβεβαιώνει η σταθεροποίηση της διαφοράς του έναντι της ΝΔ στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες (σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,3% έναντι 26,5% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου).
Με λίγα λόγια η διαφορά αυτή έχει εδραιωθεί και δεν πρόκειται να ανατραπεί.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι προβάλλει ως ο αδιαμφισβήτητος νικητής, απέχει αρκετά από τον κύριο στόχο που είναι η αυτοδυναμία.
Και κάπου εδώ δημιουργείται το μείζον πολιτικό αδιέξοδο, μια και τα τελευταία ευρήματα της μέτρησης της Metron Analysis δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα με τα βασικά συμπεράσματα των προηγούμενων δημοσκοπήσεων.
Που δεν είναι άλλο από το ποιος και με ποιους θα κυβερνήσει την επομένη των εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει κάθε συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (σωρευτικά και οι δύο συγκεντρώνουν το 31,8%), όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης.
Δεδομένου ότι το ΚΚΕ (λαμβάνει 6,1% στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron Analysis) θέτει εαυτόν εκτός κάθε συζήτησης για συνεργασίες και ότι κανείς δεν συνυπολογίζει την Χρυσή Αυγή (5,8%) σε όποιον μετεκλογικό σχεδιασμό, τότε η επόμενη ημέρα για την χώρα θα εξαρτηθεί κυρίως από Το Ποτάμι (10%) και τους Ανεξάρτητους Έλληνες (3,8%) μια και η Δημοκρατική Αριστερά με το 1,6% δεν μπαίνει στη Βουλή και συνεπώς δεν θα έχει λόγο στο πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει προσεγγίσει τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά η συνδρομή τους δεν μπορεί να εξασφαλίσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Συνεπώς το βάρος πέφτει στο Ποτάμι, με το οποίο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει μια σφοδρή «κόντρα» με αποτέλεσμα να καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο το σενάριο της μεταξύ τους συνεργασίας.
Τα ίδια αδιέξοδα όμως θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η ΝΔ, εάν της δοθεί η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Διότι μπορεί να παραμένει ενεργό το σενάριο μιας νέας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη (αν και πολλοί στο ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να τερματιστεί αυτή η συμπόρευση), αλλά Το Ποτάμι διαμηνύει πως είναι μια νέα, ανανεωτική δύναμη που δεν μπορεί να συμπλεύσει με ότι εκφράζει το πολιτικά «σάπιο».
Άρα και πάλι αδιέξοδο.
Διότι αν και Το Ποτάμι (το οποίο σύμφωνα με αυτήν τη μέτρηση εμφανίζεται ως ρυθμιστής της επόμενης ημέρας) διαμηνύει πως είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, από τη μια κατηγορεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για εκφραστές του πολιτικού παρελθόντος και από την άλλη επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί μια σαφή έκφραση πολιτικού λαϊκισμού.
Είναι προφανές ότι βάσει των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, η επομένη της κάλπης βγάζει αδιέξοδο.
Άρα Σαμαράς και Τσίπρας γνωρίζουν ότι κύριος στόχος τους είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, προκειμένου να ενισχύσουν τα ποσοστά των κομμάτων τους και να περιορίσουν τις ανάγκες τους στην εύρεση «συμμάχων».
Κατά συνέπεια, η πόλωση φαντάζει ως το τελευταίο «καταφύγιο» για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Τακτική με αμφίβολα αποτελέσματα δεδομένου ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κουραστεί από αναίτιες και ανούσιες πολιτικές «κοκορομαχίες»….

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης