Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το νέο μνημόνιο θα περάσει από την Βουλή αλλά δεν θα συγκεντρώσει πάνω από 160-162 βουλευτές – Τον Μάρτιο οι εκλογές

Το νέο μνημόνιο θα περάσει από την Βουλή αλλά δεν θα συγκεντρώσει πάνω από 160-162 βουλευτές – Τον Μάρτιο οι εκλογές
To νέο μνημόνιο θα φέρει σε πολιτικό αδιέξοδο την κυβέρνηση....
Την έγκριση της ελληνικής βουλής θα ζητήσουν οι ευρωπαίοι για το τρίτο μνημόνιο την νέα προαιρετική πιστωτική γραμμή που προωθείται ως λύση για την Ελλάδα άπαξ και έχει τεθεί εκτός αγορών.
Η είδηση δεν είναι προφανώς νέα, έχει επισημανθεί διεξοδικά ενώ έχει αναφερθεί αναλυτικά και το σενάριο να δεσμεύσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την νέα χρηματοδοτική γραμμή εξέλιξη προφανώς αδύνατη.
Η κυβέρνηση στηρίζει την στρατηγική της στην ανεύρεση των 180 βουλευτών που σε αυτή την φάση δεν υπερβαίνουν τους 160-162 βουλευτές με βάση εκτίμηση έμπειρου πολιτικού προερχόμενου από το Καραμανλικό περιβάλλον.
Γίνονται αναφορές τις τελευταίες ημέρες ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ως μεγάλη δοκιμή το νέο μνημόνιο ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στόχος του Σαμαρά είναι οι 180 βουλευτές δηλαδή να ψηφίσουν το μνημόνιο 180 βουλευτές.
Ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος και πολιτικά επικίνδυνος για την κυβέρνηση.
Ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί τρόπο πολιτικής διαφυγής της κυβέρνησης Σαμαρά από το πολιτικό αδιέξοδο ενόψει αποτυχίας εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.  
Στην καλύτερη των περιπτώσεων η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 160-162 βουλευτές δηλαδή 7 βουλευτές επιπλέον από την σημερινή της κοινοβουλευτική δύναμη  127 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ.
Με δεδομένο ότι το νέο μνημόνιο θα εμπεριέχει αυστηρούς όρους και θα αποτελεί συνέχεια του υφιστάμενου μνημονίου με την εμπλοκή και του ΔΝΤ είναι προφανές ότι το….σχέδιο και η πολιτική προπαγάνδα εξόδου από το μνημόνιο θα καταπέσει.
Τόσο στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου όσο και στις επόμενες εβδομάδες έως ότου συμφωνηθεί η τελική μορφή της νέας χρηματοδοτικής συνδρομής θα καταδειχθεί ότι η Ελλάδα υπογράφει νέο μνημόνιο με αυστηρούς περιοριστικούς όρους που θα υποχρεώνουν την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε μέσω των μεταρρυθμίσεων να διατηρούνται οι δίαυλοι στήριξης ανοικτοί.
Με δεδομένο ότι θα υιοθετηθεί ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο στο μνημόνιο, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω 160 με 162 βουλευτές που αυτό σημαίνει ότι αυτή θα είναι η δύναμη πυρός της Κυβέρνησης ενόψει της εκλογής ή μη προέδρου της δημοκρατίας.
Εκλογές νωρίτερα από τον Μάρτιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, ωστόσο αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των 160-162 βουλευτών, υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να  φθάσουν τους 166 με 167 βουλευτές ενόψει της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και οι οποίοι θα προέλθουν από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση λόγω του νέου μνημονίου και της κατάπτωσης της κυβερνητικής προπαγάνδας, θα έχει υποστεί μια μεγάλη πολιτική ήττα παραμονές της λήξης της θητείας του προέδρου της δημοκρατίας…και η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές τον Μάρτιο του 2015, τις οποίες και θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης