Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ): Τεράστιο το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους– Δεν είναι βιώσιμο, να αναδιαρθρωθεί

Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ): Τεράστιο το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους– Δεν είναι βιώσιμο, να αναδιαρθρωθεί
Να υπάρξει η ελάχιστη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων για το θέμα του χρέους ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
Για τεράστιο πρόβλημα δημοσίου χρέους στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υπογραμμίζοντας πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ.Κουβέλης υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες αντιθέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, πρέπει να υπάρξει ένας ελάχιστος κοινός τόπος και να διεκδικηθεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, που διαφορετικά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Κατά την τοποθέτηση του για το ιδιωτικό χρέος και αφού το διέκρινε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κόκκινα δάνεια και στεγαστικά δάνεια, ο κ. Κουβέλης έμεινε στην ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που συζητείται σήμερα, και δη στο κριτήριο βιωσιμότητας που λαμβάνεται υπόψη στη ρύθμιση.
«Ποιος το κρίνει; Οι τράπεζες;», ρώτησε ο κ.Κουβέλης, ο οποίος πρότεινε τα περί βιωσιμότητας να προσδιορίζονται από μία ανεξάρτητη αρχή, καθώς «αν οι τράπεζες το κρίνουν, η βιωσιμότητα θα ελαστικοποιείται ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα».
Παράλληλα ο κ.Κουβέλης υπενθύμισε τη θέση της ΔΗΜΑΡ ότι δηλαδή πρέπει να να περιληφθεί ένα ακόμα στοιχείο στην ρύθμιση, σύμφωνα με το οποίο κανείς δεν θα πληρώνει με ποσό που θα ξεπερνά το 30% της εισοδηματικής του ικανότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για τη ρύθμιση του ζητήματος των μικροομολογιούχων.
«Ήταν οι πλέον καλοπροαίρετοι πολίτες. Δεν πήραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αντίθετα, τα έβαλαν σε ομόλογα του Δημοσίου», είπε ο κ.Κουβέλης, τονίζοντας την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς την πατρίδα τους, για να έρθει αιφνιδίως το κούρεμα να απομειώσει τις οικονομίες τους σε ποσοστό 53% αρχικά και με τη ρύθμιση που ακολούθησε για επιμήκυνση ως το 2040-42 , σε ποσοστό που έφτασε το 75%.
Ο κ.Κουβέλης υπογράμμισε ότι η τροπολογία της ΔΗΜΑΡ έρχεται να περιορίσει την αδικία σε βάρος των πολιτών αυτών, αναφέροντας πως πρόκειται για μία πρόταση που δεν στερείται ρεαλισμού και κάλεσε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης