Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελαστικοί όροι στην νέα πιστωτική γραμμή για να στηρίξουν τον Σαμαρά ή σκληροί όροι για να δεσμεύσουν τον Τσίπρα;

Ελαστικοί όροι στην νέα πιστωτική γραμμή για να στηρίξουν τον Σαμαρά ή σκληροί όροι για να δεσμεύσουν τον Τσίπρα;
Το είδος της νέας πιστωτικής γραμμής θα φανερώσει τα σχέδια της Τρόικα…θα στηρίξουν τον Σαμαρά ή θα προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν τον Τσίπρα;
Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, ίσως και λίγο αργότερα θα είναι καθοριστικές για την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά.
Θα είναι καθοριστικές γιατί θα διαπιστωθεί αν η Τρόικα, η Γερμανία και γενικώς η ΕΕ ποντάρει ακόμη στον Σαμαρά ή στρέφεται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πως αυτό θα διαπιστωθεί;
Αν η Τρόικα και συνολικά η ΕΕ υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή στην νέα ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) με αυστηρούς όρους και η κυβέρνηση Σαμαρά φέρει στην ελληνική βουλή ένα νέο μνημόνιο προς ψήφιση…θα καταρρεύσει η προπαγάνδα περί εξόδου από τα μνημόνια, θα προκαλέσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα και το κυριότερο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε αποτυχία το σχέδιο για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, η ΝΔ θα ηττηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα.
Σε αυτή την περίπτωση αν δηλαδή η Τρόικα υιοθετήσει μια σκληρή λύση για το νέο μνημόνιο, αυτό θα σημάνει ότι θεωρούν ότι ο Σαμαράς έχει τελειώσει και θα στοχεύουν στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Τρόικα αν επιλέξει την σκληρή γραμμή στο νέο μνημόνιο θα το πράξει γιατί σχεδιάζει να δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και αν δεχθεί διαπραγμάτευση, ακόμη και αν υποχωρήσει η Τρόικα….στο τέλος το νέο μνημόνιο….θα είναι στα μέτρα της Τρόικα αλλά θα μπορεί να επικαλεστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι…διαπραγματεύτηκε σκληρά.
Αν αντιθέτως η Τρόικα, η ΕΕ και η Γερμανία αποφασίσουν να υιοθετήσουν ένα ήπιο μνημόνιο με ελαστικά κριτήρια τότε θα είναι προφανές ότι θα παρέχουν πολιτική στήριξη στον Σαμαρά…ώστε να καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές και να παρατείνει την θητεία της κυβέρνησης έως το 2016.
Για να εκτιμηθεί τι θα μπορούσε να συμβεί, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην παρελθούσα εμπειρία.
Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η Τρόικα δεν κάνει πίσω και η Γερμανία δεν υποχωρεί.
Ωστόσο όλοι θα βρεθούν σε λίγους μήνες προ των ευθυνών τους.
Ή θα στηρίξουν τον Σαμαρά με ένα ελαστικό μνημόνιο ή θα προσπαθήσουν να δεσμεύσουν τον Τσίπρα με ένα πολύ σκληρό μνημόνιο.
Το είδος της νέας χρηματοδοτικής συνδρομής ή προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα φανερώσει τα σχέδια της Γερμανίας και της Τρόικα…θα στηρίξουν τον Σαμαρά ή θα προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν τον Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης