Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση Παπαδημούλη για το σκάνδαλο «LuxLeaks» - Ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τους φορολογικούς «παράδεισους» στην ΕΕ

Παρέμβαση Παπαδημούλη για το σκάνδαλο «LuxLeaks» - Ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τους φορολογικούς «παράδεισους» στην ΕΕ
Προτείνει να υπάρξει μια μίνιμουμ κοινή ευρωπαϊκή φορολογική νομοθεσία που να εμποδίζει τη δημιουργία παραδείσων μέσα στη Ευρώπη
Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker για την άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου προτίθεται να καταθέσει η ευρω-ομάδα της Αριστεράς, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
Για να κατατεθεί η πρόταση μομφής απαιτούνται 75 υπογραφές ευρωβουλευτών και η ομάδα της Ευρωπαικής Αριστεράς θα στραφεί για στήριξη στους Οικολόγους και αριστερόστροφους σοσιαλιστές που είχαν καταψηφίσει την υποψηφιότητα Juncker.
«Ο βασικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε, εκτός από το φορο-σκάνδαλο του Λουξεμβούργου που έχει οδηγήσει σε φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με «νόμιμο τρόπο», τις «τρύπες» που έχει η ισχύουσα ευρωπαϊκή πραγματικότητα που επιτρέπει φορολογικούς παραδείσους μέσα στην ΕΕ. Δεν είναι μόνο η σύγκρουση συμφερόντων, ο κ. Juncker έχει υποσχεθεί περιορισμό της φοροαπάτης και της φοροδιαφυγής και ως πρωθυπουργός έκανε τα ανάποδα» τόνισε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο Παπαδημούλης και συμπλήρωσε:
«δεν είναι μόνο η διγλωσσία και η υποκρισία, είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει και να υπάρξει μια μίνιμουμ κοινή ευρωπαϊκή φορολογική νομοθεσία που να εμποδίζει τη δημιουργία παραδείσων μέσα στη Ευρώπη, όπου μια μεγάλη πολυεθνική δεν πληρώνει ένα ευρώ ή πληρώνει ψίχουλα την ίδια ώρα που υπερφορολογείται ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που δεν έχει τέτοιες άκρες»
Παράλληλα αναφερόμενος στην υπόθεση της Κύπρου που κατηγορήθηκε για ανάλογα ζητήματα σημείωσε ότι έχουμε μια ευρωπαϊκή ηγεσία που κινείται μόνιμα με τη λογική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών.
«Τα παραδείγματα που αναφέρατε είναι χαρακτηριστικά. Αυστηρή αντιμετώπιση για την Κύπρο, την «κρεμάσανε στο τσιγκέλι», εθελοτυφλία και στρουθοκαμηλισμός για το Λουξεμβούργο. Μέτρα οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Πούτιν, «χάδια» στις προκλήσεις της ηγεσίας Ερντογάν σε θέματα που παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολλοί από αυτούς που έβγαλαν στη δημοσιότητα το σκάνδαλο -και δεν εννοώ τη δημοσιογραφική έρευνα αλλά την πολιτική κριτική στον Γιούνκερ- γνώριζαν. Απλώς τώρα θέλουν να τον αποδυναμώσουν και να κερδίσει η δική τους πλευρά».
«Εμείς όμως, ως Αριστερά, έχουμε διαφορετική προσέγγιση στο θέμα: καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης, της κραυγαλέας ανισότητας στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Με αφορμή την υπόθεση Γιούνκερ, εγείρουμε το θέμα που έχει στόχο να κλείσει αυτές τις τρύπες» επισήμανε ο ευρωβουλευτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης