Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σκάνδαλο «LuxLeaks» φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα γίνει με τις 9 ελληνικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα

Το σκάνδαλο «LuxLeaks» φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα γίνει με τις 9 ελληνικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα
Για συστηματική και εκτεταμένη φοροαπαλλαγή πολυεθνικών στην Ε.Ε. κάνει λόγο σε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής
Το θέμα με το σκάνδαλο «LuxLeaks», όπου αποκαλύφθηκε ότι εκατοντάδες πολυεθνικές τύχαιναν φορολογικών ελαφρύνσεων στο Λουξεμβούργο, μεταξύ των οποίων και εννέα εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, φέρνει με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Όπως σημειώνει στην ερώτηση, με τίτλο «Συστηματική και εκτεταμένη η φοροαπαλλαγή πολυεθνικών στην Ε.Ε.» ο κ. Κουρουμπλής, συνέπεια αυτών των φορολογικών ελαφρύνσεων ήταν η απώλεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει τραγωδία για την Ε.Ε. το γεγονός ότι οι συνεννοήσεις αυτές έλαβαν χώρα επί πρωθυπουργίας του κ. Γιούνκερ, «του επιφανέστερου ίσως Ευρωπαίου πολιτικού των τελευταίων χρόνων, που κατέχει το διπλό ρεκόρ μακροβιότερης θητείας στην ηγεσία κράτους της Ε.Ε. και στην προεδρία του Eurogroup και είναι σήμερα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και τονίζει ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη δρομολόγηση ριζικών αλλαγών.
Παράλληλα κάνει λόγο για βαρύτατες ευθύνες και των ελληνικών κυβερνήσεων, διότι «αποδεχόμενες άκριτα το μεγάλο ψεύδος περί αναγκαίας λιτότητας, καταβύθισαν στην αναξιοπρέπεια μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας αφήνοντας τον μεγάλο πλούτο στο απυρόβλητο».
Ο κ. Κουρουμπλής ρωτά τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, αφενός για τον έλεγχο των 9 εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι η EFG Eurobank, η οποία όπως σημειώνει ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, η Wind και η Coca Cola, και αφετέρου για τη φορολογική νομοθεσία και τη ρύθμιση των 4 μεγάλων ελεγκτικών/λογιστικών εταιρειών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συστηματικής φοροαπαλλαγής των πολυεθνικών.
Τέλος, ρωτά αν η κυβέρνηση θα επικαλεστεί τις αποκαλύψεις για να αμφισβητήσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. τη νομιμοποίηση του μνημονίου και της επιβαλλόμενης λιτότητας εν συνόλω, ή έστω να απαιτήσει ευνοϊκότερους όρους στην επαγγελλόμενη διαπραγμάτευση για το χρέος ή κατ’ ελάχιστον να απορρίψει τα άμεσα μέτρα που απαιτεί η τρόικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης