Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Στήριξη από τα στοιχεία της οικονομίας αναζητά ο Σαμαράς - Η πολιτική αβεβαιότητα επανήλθε στην Ελλάδα

Bloomberg: Στήριξη από τα στοιχεία της οικονομίας αναζητά ο Σαμαράς - Η πολιτική αβεβαιότητα επανήλθε στην Ελλάδα
Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη... αυτό είναι πολύ σημαντικό μήνυμα για τους πολιτικούς
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναζητά κάποια στήριξη από τα στοιχεία της οικονομίας, σχολιάζει στη σημερινή του ανάλυση το πρακτορείο Bloomberg, περιγράφοντας με ιδιαίτερα γλαφυρά χρώματα τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μετά το σχέδιό του να διακόψει το πρόγραμμα διάσωσης, η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να χρησιμεύσει ως μια υπενθύμιση της ανάκαμψης.
Η οικονομία θα καταγράψει πιθανώς την πρώτη ετήσια ανάπτυξή της μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg.
Η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα εξέρχεται της χειρότερης ύφεσης μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο,  μπορεί να βοηθήσει τον Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να ανακόψει την αύξηση του κόστους δανεισμού, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και των διαφωνιών με τους πιστωτές για τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κρίση για το κοινό νόμισμα

«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, αλλά αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους πολιτικούς», δήλωσε ο Andreas Scheuerle, οικονομολόγος της Dekabank στη Φρανκφούρτη.
"Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι έχει καταφέρει πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνει, εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας", πρόσθεσε.

Αύξηση των αποδόσεων

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ για πρώτη φορά σε περισσότερο από τρία χρόνια.
Τα στοιχεία προβλέπεται να δείξουν ότι η οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.
Η ανάπτυξη όμως αυτή δεν έχει βοηθήσει ακόμη την αγορά εργασίας.
Η ανεργία πιθανότατα να παραμείνει στο 26,1%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 249 μονάδες βάσης στο 8,06% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου, όταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Σαμαρά, έκαναν λόγο για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του έτους.
Ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι κάτω από το ιστορικό υψηλό του 42% την περίοδο της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας το 2012, απειλεί τη συνέχιση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές.
"Υπάρχει μια γενική ανησυχία ότι η Ελλάδα κάνει ένα βήμα πάρα πολύ μακριά από τις δυνατότητες της", ανέφερε Gianluca Ziglio, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Sunrise Brokers στο Λονδίνο.
"Η χρηματοδότηση μέσω της αγοράς δεν φαίνεται βιώσιμη με βάση τις τιμές στις οποίες τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται", προσθέτει ο ίδιος.

Δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, ένας στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και την αγορά εργασίας, είναι πολύ δύσκολες να ψηφιστούν στη Βουλή, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο να τις υποστηρίξει.
"Η αβεβαιότητα για την εφαρμογή της πολιτικής φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε την πρόβλεψη της για οικονομική ανάπτυξη ύψους 2,9% το επόμενο έτος.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θετική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, την πρώτη χώρα που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης.
"Η Ελλάδα δεν έχει οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό ή με τη δυναμική ανάπτυξη και τις ευέλικτες αγορές της Ιρλανδίας", δήλωσε ο Scheuerle της Dekabank.
"Υπάρχουν πολλές διαφορές, αλλά μπορεί να δε ότι στο τέλος του τούνελ, υπάρχει φως.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα από την Ιρλανδία στην Ελλάδα", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης