Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ασφυκτικό το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση - Πιέζει η τρόικα, τελειώνει ο χρόνος ... στον αέρα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Ασφυκτικό το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση - Πιέζει η τρόικα, τελειώνει ο χρόνος ... στον αέρα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί
Μετέωρο το επόμενο βήμα της συγκυβέρνησης
Το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες είναι πραγματικά ασφυκτικό.
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, οι δανειστές – μέσω της τρόικας – πιέζουν και ζητούν την άμεση υλοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων προκειμένου έως το επόμενο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου ή το αργότερο έως τα τέλη του έτους, να έχει υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, η τρόικα φέρεται να ζητά να ανοίξουν τώρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα το ασφαλιστικό και το εργασιακό, ζητήματα αυξημένου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση.
Εφόσον η τρόικα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή και δεν «μαλακώσει», όπως αναμένουν και ευελπιστούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τότε οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση από την τρόικα μένουν στον αέρα.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση για να ανοίξει το κεφάλαιο της εξόδου από το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις (βλέπε π.χ. ασφαλιστικό), οι οποίες δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν για ακόμα μια φορά όχι μόνο την αποφασιστικότητα της αλλά τη συνοχή και κατ'επέκταση τη βιωσιμότητα της.
Αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνηση δεν αντέχει νέα μέτρα, γνωρίζει πολύ καλά πως εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεν μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση, δηλαδή στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, στη «ρύθμιση» του οποίου έχει ποντάρει πολιτικά ενόψει και της προεδρικής εκλογής.
Η έξοδος της Ελλάδας από την εποχή του μνημονίου και της τρόικας (κυρίως του ΔΝΤ) και η πορεία της στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της σοβαρότητας μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων είναι το «μότο», το σύνθημα αλλά κυρίως το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης.
Πάντως, ακόμα και και στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στη σκληρή γραμμή της (δηλαδή να ανοίξουν και να αντιμετωπιστούν τώρα κρίσιμα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό), εκτιμάται πως οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις ενστάσεις και τις ηχηρές αντιδράσεις, εν τέλει δεν θα αποπειραθούν να ρίξουν την κυβέρνηση.
Διότι γνωρίζουν πως αυτό θα σημάνει το τέλος όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και κάθε προοπτικής για το πολιτικό μέλλον των κομμάτων τους.
Ωστόσο, είναι προφανές πως η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει ακόμα πιο δυσχερή την προσπάθεια της συγκυβέρνησης και το στόχο της να συγκετρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Η λαϊκή ρήση "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" μοιάζει να είναι η πλέον κατάλληλη για την κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει πως το επόμενο βήμα της είναι πραγματικά μετέωρο μια και οι πολιτικοί συσχετισμοί βαίνουν διαρκώς εις βάρος της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης