Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή - Ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα πριν τις 8/12

Βενιζέλος: Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή - Ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα πριν τις 8/12
Πριν τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε το μεσημέρι τον Κ. Παπούλια για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής
(upd5)Σκληρή και δύσκολη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος την τελευταία διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές, πριν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας.
Η τελευταία διαπραγμάτευση πριν την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας θα είναι σκληρή και δύσκολη, διεμήνυσε ο Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της νέας σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Όπως ανακοίνωσε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός θα έχει πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για την αλλαγή σελίδας με ασφάλεια.
Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως η τρόικα θα επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού οι δανειστές δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει την ακριβή ημερομηνία έλευσής τους στην Ελλάδα.
"Η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου", τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε επίσης ο κ. Βενιζέλος, στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης από την τρόικα και η οργάνωση της επόμενη φάσης για την Ελλάδα που προβλέπεται από την ΕΕ.
"Θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο με θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας", υποστήριξε, τέλος, ο κ. Βενιζέλος.


Βέβαιος ο Γκ. Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) για την επιστροφή της τρόικα
Βέβαιος πως η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Στον απόηχο της συνάντησης με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Άλλωστε, εξέφρασε την πεποίθηση πως η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «η τρόικα δεν έχει ανοίξει νέα ζητήματα και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι τα γνωστά που βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».


Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Τα κύρια θέματα που κυριαρχούν στις συνομιλίες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα αλλά και απέναντι στην Τουρκία κατόπιν των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να εξετάσουν την απάντηση της Ελλάδας απέναντι στις νέες απειλές της Άγκυρας ότι δεν θα κάνει πίσω στην προσπάθεια της για έρευνες για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα ύστερα από τη τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο το Σάββατο.
Πέρα από τα εθνικά μέτωπα, Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να καθορίσουν τη στρατηγική της κυβέρνησης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ιδιαίτερα ύστερα από τις πιέσεις των Ευρωπαίων δανειστών που ζητούν από την ελληνική πλευρά να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble ζήτησε να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και τρόικας μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας καθώς και ότι τα 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιστραφούν στους Ευρωπαίους.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, ώρα 12:48)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης