Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Παράγοντας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο η Ελλάδα - Η Τουρκία ακολουθεί πολιτικές που δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο

Σαμαράς: Παράγοντας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο η Ελλάδα - Η Τουρκία ακολουθεί πολιτικές που δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο
Η επίσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου στην Κύπρο ερμηνεύεται ως μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η Αθήνα στη Λευκωσία
(upd5)Παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ επισήμανε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού των δύο πλευρών μας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».
Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ευρύτερα για την γειτονιά μας δήλωσε ο πρωθυπουργός και έστρεψε τα πυρά του κατά της Τουρκίας: «Ειδικότερα, ως προς την Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα».
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη τόνισε: «Στηρίζουμε, φίλε Πρόεδρε, πλήρως την απόφασή σας να αναστείλετε τη συμμετοχή σας στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα εργασθεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτές».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που όπως είπε πράγματι δοκιμάζεται. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ρευστότητα και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάζεται σήμερα σαν μια δύναμη απίστευτης βαρβαρότητας, η δράση της οποίας αναδιατάσσει περιοχές και σύνορα, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Είναι ένας ακραίος ζηλωτισμός στο όνομα θρησκειών, ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής, κατάρρευση άλλων, καθημερινά δράματα ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη γη τους και αναζητούν την τύχη τους αλλού, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημιουργεί λοιπόν αυτή η καινούρια δύναμη, με την έννοια του φαινομένου το λέω το «δύναμη», ένα μείγμα, η έκρηξη του οποίου απειλεί να λάβει σήμερα πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Απευθύνθηκε και προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο αναφέροντας: «Και στο ίδιο ακριβώς κάδρο, Μακαριότατε, βρίσκεται η τραγική μοίρα των Χριστιανών της Ανατολής, οι οποίοι αναγκάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείπουν τις πανάρχαιες κοιτίδες τους.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή που δοκιμάζεται, στην ανάγκη για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση ενώ μίλησε και για το ταξίδι στο Κάιρο: «Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου».

Σαμαράς σε κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι: Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν πρόκληση - Αρνητική εξέλιξη ένα θερμό επεισόδιο
Προκλητικές χαρακτήρισε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Κύπρο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας εν μέσω προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Ένα θερμό επεισόδιο αυτή την ώρα θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασαν στην Κύπρο λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, ενόψει της τριμερούς συνάντησης Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, το Σάββατο στο Κάιρο.
Τους κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλο υποδέχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος.
Η εν λόγω επίσκεψη στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, μια και το ερχόμενο Σάββατο είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να υπάρξει μια συμφωνία για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η επίσκεψη έρχεται σε μια στιγμή που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο, ενώ ερμηνεύεται ως μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα προς την Κύπρο.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να στείλει στο εξωτερικό το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Αύριο στις 08:50 το πρωί ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ακολούθως στις 12:30 θα προσφωνήσει την ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων.
Κατόπιν ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Αύριο το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Κάιρο όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτουυ-Κύπρου.
Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα το επιδιώκει αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.
Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κάνει συνολική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ.
«Κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο. Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απώτερος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις τρεις πλευρές να περιλαμβάνει το Καστελόριζο.
Πέρα πάντως από την ΑΟΖ η τριμερής θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα όπως τα ενεργειακά, η ασφάλεια και μεταναστευτικά ζητήματα.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, ώρα 09:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης