Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζητά ο Ευ. Βενιζέλος - Με προϋπόθεση την αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζητά ο Ευ. Βενιζέλος - Με προϋπόθεση την αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε
Την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014 ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος έπειτα από τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, έθεσε την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ, προ των ευθυνών της.
Ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, χαρακτήρισε τον κ. Άιντε ως έναν πεπειραμένο πολιτικό που έχει και την νορβηγική εμπειρία σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την αποστολή του.
Η αποστολή αυτή σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι να πετύχει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014.
«Αυτό θέλουμε. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν προσβολές και περισπάσεις. Υπάρχουν τρόποι να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Χρειάζονται, όμως, πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει πρώτα να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο ίδιος τόνισε πως ο ρόλος της Ελλάδας είναι πάντα υποστηρικτικός των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνο-κυπριακής κοινότητας.
«Το κριτήριο μας είναι πάντα η διεθνής νομιμότητα, κριτήριο μας είναι, επίσης, η μνήμη και η γνώση μιας σκληρής ιστορικής εμπειρίας. Αλλά η θέση μας είναι πάντα μια θέση που στοχεύει στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης αλλά φυσικά και μιας λύσης στο Κυπριακό που να είναι δίκαιη, βιώσιμη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το κοινοτικό κεκτημένο και φυσικά με τις στοιχειώδεις αρχές που διέπουν κάθε ομοσπονδιακό κράτος».
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως η απόσυρση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των επαφών μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
«Η παρουσία του Barbaros και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία προσβολή του διεθνούς δικαίου. Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ’ εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.
Σημειώνεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εν όψει της μετάβασής του στην Κύπρο, όπου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 6 και 7 Νοεμβρίου όταν θα επισκεφθεί την Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης