Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους – Δεσμευόμαστε πολιτικά για ΠτΔ ευρύτερης αποδοχής

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους – Δεσμευόμαστε πολιτικά για ΠτΔ ευρύτερης αποδοχής
Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την ότι δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, λειτουργεί αυταρχικά  και επιθυμεί την όξυνση και όχι την συνεννόηση και την συναίνεση
Εγκαινιάζοντας την εβδομαδιαία ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων και σε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση και νέες μνημονιακές δεσμεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές, δεν έχει καμία νομιμοποίηση να πάρει αποφάσεις και να προχωρήσει σε συμφωνίες για τα χρήματα του ΤΧΣ, ενώ ξεκαθάρισε σε κατηγορηματικό ύφος ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας».
Ο κ. Σκουρλέτης, μάλιστα αναρωτήθηκε «τι είδους σχέδιο εξόδου είναι αυτό της κυβέρνησης, που ξεκινάει με την απαίτηση των δανειστών, για νέες απολύσεις στο δημόσιο, για νέο αντεργατικό λοκ άουτ, νέο μισθολόγιο με δραματικές μειώσεις, με εσωτερική υποτίμηση και φτωχοποίηση των πολιτών και νέο ασφαλιστικό».
«Είναι λάθος η κατεύθυνση, που επιθυμεί η κυβέρνηση για τα χρήματα του ΤΧΣ, αυτό μεταφράζεται σε νέα μνημονιακή φάση, με νέα επιτήρηση», είπε ο κ. Σκουρλέτης, συμπληρώνοντας ότι «για αυτά τα χρήματα έχουν παρθεί μέτρα και πρέπει πλέον να δρομολογηθούν στην κατεύθυνση της ρευστότητας, στα «κόκκινα» δάνεια και ναι μεν στην στήριξη των τραπεζών, αλλά και στην στήριξη των δανειοληπτών».

Δεσμευόμαστε πολιτικά για πρόεδρο ευρύτατης αποδοχής
Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) ζήτησε και πάλι η χώρα να οδηγηθεί μετά από συμφωνία σε εκλογές και σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει την πολιτική δέσμευση, καθώς όλα δείχνουν ότι θα είναι το πρώτο κόμμα, ενδεχομένως και αυτοδύναμος, να προσεγγίσει το θέμα της εκλογής ΠτΔ με την λογική της ευρύτερης συναίνεσης» και συμπλήρωσε «δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμα, να εκλέξουμε νέο ΠτΔ, μετεκλογικά, με λιγότερες από 180 ψήφους».

Τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ
Ο κ. Σκουρλέτης, ερωτηθείς σχετικά για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο νέος ΠτΔ, απάντησε ότι «αυτό είναι το αντικείμενο μιας συζήτησης που ζητήσαμε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» και αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να είναι μη πολιτικό πρόσωπο.
«Δεν πάσχουμε από πρόσωπα σε αυτή την χώρα, με την στενή έννοια θα μπορούσε να μην είναι πολιτικό πρόσωπο ο νέος ΠτΔ, αλλά να χαίρει ευρύτερης αποδοχής», είπε χαρακτηριστικά ο Εκπρ. Τύπου του κόμματος.

Αν μας καλέσει για εθνικά και χρέος θα πάμε
Στην παρθενική ενημέρωση των συντακτών και δεχόμενος μπαράζ ερωτήσεων, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με επίκεντρο τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί αν υπάρξει πρόταση για τα εθνικά θέματα, αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί να μην υπάρξει στη συζήτηση και το θέμα του χρέους για το οποίο επίκειται νέα διαπραγμάτευση».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «για να υπάρξει ένα ελάχιστο, ένα μίνιμουμ συμφωνίας θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχτεί τη θέση ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο».

Άλλο συναίνεση, άλλο συνένοχη
Στο ζήτημα τη εθνικής συνεννόησης ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι «είναι άλλο πράγμα η συναίνεση και άλλο πράγμα η συνενοχή, δεν μπορεί να συμφωνούμε με ότι άγριο έχει υπάρξει, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές τις λογικές.
Ας ψάξει η κυβέρνηση για άλλους συνενόχους».
«Η στάση της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά αποδεικνύει ότι δεν αντέχει έστω και τη μίνιμουμ επικοινωνία, του είναι απεχθής η οποιαδήποτε επικοινωνία, ακόμα και στη Βουλή», είπε ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική, που θα πολιτευθεί έως τις εκλογές, με ένταση και όξυνση, αρνούμενη κάθε διαδικασία συναίνεσης»
Τέλος σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς να εμπλέξουμε στην εσωτερική αντιπαράθεση τα εθνικά ζητήματα, που δεν προσφέρονται για πολιτική κερδοσκοπία.

Δ.Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης