Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ναυάγιο» εθνικής συνεννόησης με φόντο τις κάλπες - Σκληρό προεκλογικό ροκ από την κυβέρνηση - «Σπριντ» από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ναυάγιο» εθνικής συνεννόησης με φόντο τις κάλπες - Σκληρό προεκλογικό ροκ από την κυβέρνηση - «Σπριντ» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Μπραντ ντε φερ μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα
Το σκληρό «μπράντ ντε φέρ» μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, με φόντο το προεδρικό μέγαρο και τις συναντήσεις των δυο πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί την απαρχή ενός κύκλου ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι «ναυάγιο» για την επίτευξη μιας «μίνιμουμ» εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά και οικονομικά ζητήματα οδηγούν τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο -έως την εκλογή προέδρου- με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Σκληρό -προεκλογικό- ροκ» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός με την δήλωσή του, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Κάρολο Παπούλια, ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο αυτός επιμένει να ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί η εξάντληση της τετραετίας και η εύρεση του πολυπόθητου αριθμού των 180 βουλευτών για την εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η συγκέντρωση των 180 βουλευτών είναι δύσκολή έως ακατόρθωτη υπόθεση, και κινούνται πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς. Η πολιτική επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου είναι το «σκληρό ρόκ» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τόσο την εσωκομματική όσο και την εκλογική συσπείρωση.
Το πολιτικό και επικοινωνιακό τρίπτυχο της Νέας Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ στη βάση του οποίου θα κινηθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης μέχρι και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:
* δεν αποτελεί υπεύθυνη πολιτική δύναμη και δεν διαθέτει αξιόπιστη πρόταση διεξόδου της χώρας από την κρίση,
* θα φέρει την Ελλάδα προ αδιεξόδου με τους εταίρους και δανειστές,
*θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες με αποτέλεσμα όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες.
Ο Αντώνης Σαμαράς με τη χθεσινή του δήλωση ότι έστειλε μήνυμα-έκκληση στους βουλευτές, «υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο» να συμβάλουν στην εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας για να σημειώσει με νόημα ότι «διανύσαμε πάρα πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα».

Προεκλογικό «σπριντ» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί δεδομένη την αδυναμία της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία εκλέγοντας πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιλέγει τον δρόμο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο Αλέξης Τσίπας αν και πρότεινε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ξεκαθάρισε ότι το μόνο που θέμα για το οποίο προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς Αρχηγούς είναι για να καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και η συμφωνία για πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινής αποδοχής που θα εκλεγεί από την νέα Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες.
Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί να αναδείξει ότι η κυβέρνηση:
* δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με τους δανειστές.
*έχει απολέσει τη δυνατότητα για ισχυρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την τρόικα
*κινείται με αντιδημοκρατικό και αυταρχικό τρόπο με μοναδικό σκοπό την παραμονή της στην εξουσία.
Την ίδια ώρα η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχειρεί να «επιστρέψει» στα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης τις κατηγορίες ότι ο ΣYΡΙΖΑ είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης που τρομάζει τις αγορές και δεν διαθέτει συμμάχους και συνομιλητές στην Ευρώπη».
Δεν είναι τυχαίο ότι από την ερχόμενη Τετάρτη η Κουμουνδούρου εγκαινιάζει εβδομαδιαία ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από τον Eκπρόσωπο Tύπου του κόμματος, κίνηση που έχει ξανακάνει σε προεκλογική περίοδο.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης