Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Όχι» Σαμαρά στο αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές - Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

«Όχι» Σαμαρά στο αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές -  Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
«Όχι» από τον Α. Σαμαρά στο αίτημα του Α. Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
(upd4)Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές τόνισε ο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, απορρίπτοντας το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτεσης Αλέξη Τσίπρα. 
«Πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν.
Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τινάξουμε όλα στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 
Οι βουλευτές με υπευθυνότητα θα εκλέξουν το Φεβρουάριο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. 
Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι οι αγορές φοβούνται. 
«Ήρθα να σας ενημερώσω για τα εσωτερικά θέματα, τα διεθνή, την οικονομία, την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ταξίδια μου σε Κύπρο και Αίγυπτο. 
Έχουμε πολλά να πούμε», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες. 
«Είναι ενδιαφέροντα αυτά που έρχονται κι αυτά που πέρασαν κι άφησαν τα ίχνη τους. 
Η κατάσταση επιβάλλει την ελάχιστη συναίνεση και ομοθυμία», επισήμανε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
«Σας άκουσα και πριν και συμφωνώ απολύτως», απάντησε ο κ. Σαμαράς. 
Σημειώνεται ότι της συνάντησης προηγήθηκε η ορκωμοσία του Νίκου Δένδια ως υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Κώστα Σκρέκα ως υπουργού Ανάπτυξης.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και εκλογές ζητά ο Αλ. Τσίπρας
Την άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με στόχο την αναζήτηση ημερομηνίας για τη διεξαγωγή εκλογών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.
"Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συμφωνήσουμε σε μια ημερομηνία εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων συμφωνιών με τους εταίρους", ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κ. Παπούλια.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να διευρευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
"Εξέφρασα στον Κ. Παπούλια την ανησυχία μου για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να σημειώσει επίσης πως "η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι".
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση, προσωπικά στον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, τονίζοντας πως από τη στιγμή που δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «αποσταθεροποιεί» τη χώρα.

Παπούλιας υποδεχόμενος τον Τσίπρα - Απαιτείται μίνιμουμ εθνική συνεννόηση
Μίνιμουμ εθνική συνεννόηση για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος το μεσημέρι της Δευτέρας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.
"Πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών όσο και των διεθνών προβλημάτων", τόνισε ο Κ. Παπούλιας, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, διαμηνύοντας πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Επιβάλλεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να παραδεχθεί πως τα εθνικά ζητήματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
"Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, ότι η δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος", δήλωσε, από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, περνώντας το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, μπορούμε να έχουμε τη στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά συντεταγμένα και ομαλά.
Πρέπει να δώσουμε στον λαό τη δυνατότητα να κρίνει ποιο από τα δύο μονοπάτια θα οδηγήσει στην έξοδο, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά προσφυγή στις κάλπες

Σε διαφορετικό μήκος κύματος θα κινηθεί ο Αλ. Τσίπρας που αναμένεται να θέσει θέμα «πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση και νέο μνημόνιο με την τρόικα, σε βάρος του ελληνικού λαού».
Το κυρίως αίτημα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα είναι «η άμεση προσφυγή στις κάλπες και η νέα κυβέρνηση, με ισχυρή λαϊκή εντολή, να προχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους».
Επιπλεον ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «υπεύθυνη πολιτική δύναμη οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας».
Όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα θέσει στον κ. Παπούλια και το θέμα της διαχείρισης των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζοντας την απόλυτη διαφωνία του με τις προθέσεις της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς».
«Σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει σαφές ότι η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης που επιδιώκει η κυβέρνηση θα συνοδεύεται με νέες μορφές επιτήρησης και μνημονιακές υποχρεώσεις» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζοντας ότι «καμία νέα συμφωνία της κυβέρνησης -όπως και οι παλαιότερες- δεν δεσμεύουν μελλοντικά τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του οποίου θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους εφ όλης της ύλης και από μηδενική βάση».
Τέλος, πηγές της πλ. Κουμουνδούρου διέβλεπαν «μικροπολιτική σκοπιμότητα» στην αλλαγή ώρας της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Καρ. Παπούλια η οποία ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να προηγηθεί της συνάντησης με τον Αλ., Τσίπρα, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετατέθηκε.

Το απόγευμα η συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον Α. Σαμαρά 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια με σκοπό να τον ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το ζήτημα του χρέους και της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αντ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας σε σχέση με τη συνεχιζόμενη πολιτική προκλήσεων της Άγκυρας στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ. 
Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου και την επόμενη στο Κάιρο για την πρώτη τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
Καλά πληροφορημένες πηγές δεν απέκλειαν κ. Σαμαράς να αναφερθεί και στην εσωτερική επικαιρότητα και συγκεκριμένα «στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα ζητήματα» κάνοντας λόγο για «αδιαλλαξία και ανευθυνότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ο πρωθυπουργός -στην παρούσα φάση- δεν προτίθεται να ζητήσει τη σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών παρότι ο Κάρολος Παπούλιας έχει δεχθεί ήδη σχετικό αίτημα τόσο από τον Π. Καμένο όσο και από τον Φώτη Κουβέλη, με τον δεύτερο να έχει συνάντηση μαζί του την Τρίτη. 

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Φ. Κουβέλης
Την Τρίτη, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, με βασικό αίτημα, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Ο Φώτης Κουβέλης θα ζητήσει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να διαμορφωθεί κλίμα εθνικής συνεννόησης στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Τι θα προτείνει ο Κ. Παπούλιας
Τέλος, ερωτηματικό παραμένει το αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προτείνει ή όχι ,στους Αντώνη Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα τη σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών έχοντας ήδη στο γραφείο του το έγγραφο αίτημα δυο κομμάτων της ήσσονος Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα των ΑΝ.ΕΛΛ. και της ΔΗΜΑΡ.
Η Κουμουνδούρου, πάντως, εμφανίζεται θετική στο να συμμετάσχει, με κορυφαία πηγή το κόμματος να σημειώνει ότι «αν και εφόσον αυτό προταθεί από τον Κάρολο Παπούλια εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως θέμα να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε».

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, ώρα 07:11)

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης