Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο - Συνάντηση Βενιζέλου – Αναστασιάδη με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Φρεγάτα και υποβρύχιο στέλνει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο - Συνάντηση Βενιζέλου – Αναστασιάδη με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις
Στο επίκεντρο η προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου
(upd) Την αποστολή μιας φρεγάτας και ενός υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικοί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις του ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, η φρεγάτα αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να υπενθυμίσει τη συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και διάσωση μέσω της οποίας ενώνονται τα FIR και οι θαλάσσιοι χώροι Κύπρου και Ελλάδας.
Παρά την προσπάθεια του κ.Βενιζέλου να αποσυνδέσει την παρουσία ελληνικών δυνάμεων με την αυξανόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι προφανές πως με αυτόν τον τρόπο Αθήνα και Λευκωσία στέλνουν ένα σαφές μήνυμα απέναντι στην Άγκυρα και στην εντεινόμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να στείλει στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ άλλα δύο πολεμικά πλοία, τη φρεγάτα Goksu και την κορβέτα Zipkin, που έρχονται να προστεθούν στη φρεγάτα Gelibolu και στην κορβέτα Bartin, ενώ χθες επιβεβαιώθηκε η παρουσία και τουρκικού υποβρυχίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πέρα όμως από το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, οι κ.κ. Βενιζέλος και Αναστασιάδης επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση μετείχε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σαμέχ Σουκρί.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο θα βρεθεί στις 7 Νοεμβρίου και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

(πρώτη ενημέρωση 29 Οκτωβρίου 08:16)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης