Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ - Εντοπίστηκε και τουρκικό υποβρύχιο μαζί με το «Μπαρμπαρός»

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ - Εντοπίστηκε και τουρκικό υποβρύχιο μαζί με το «Μπαρμπαρός»
Το υποβρύχιο του τουρκικού στόλου συνοδεύει το «Μπαρμπαρός» που διενεργεί παρανόμως έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Εντείνουν τις προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης οι Τούρκοι, παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Ειδικότερα οι έρευνες των πλοίων της UNFIL για τον εντοπισμό των επιβαινόντων του εκπαιδευτικού αεροσκάφους DIAMOND DA42 που συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λάρνακας, «έπεσαν» πάνω σε τουρκικό υποβρύχιο.
Το υποβρύχιο του τουρκικού στόλου, όπως μετέδωσε το onalert.gr, συνοδεύει από την πρώτη στιγμή το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» που διενεργεί παρανόμως έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σήμερα Τρίτη, το «Μπαρμαπρός» βρίσκεται έρευνες στο οικόπεδο «9» της κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 της κοινοπραξίας ENI/KOGAS. Δίπλα του πλέουν, εκτός από δύο σκάφη υποστήριξης, και δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη. Πρόκειται για τη φρεγάτα «Goksu», που συνοδεύει το «Μπαρμαρός, και την κορβέτα «Bartin» που παρακολουθεί την κυπριακή πλατφόρμα στη ερευνητική γεώτρηση «Ονασαγόρας» του οικοπέδου «9».
Στη Λευκωσία επικρατεί προβληματισμός για τις κινήσεις της Αγκυρας και εκτιμούν ότι η Τουρκία επιχειρεί να θωρακίσει την παρουσία της για την ολοκλήρωση των ερευνών. Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλης Παπαιωάννου, μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, τόνισε ότι «κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρωμένο από το διεθνή νόμο δεν μπορούν αν απαραβιάζονται και αυτό είναι το μήνυμά μας προς όλους».
Για τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο ενημέρωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Φωκαΐδης παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του κ. Αβραμόπουλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης