Τελευταία Νέα
Πολιτική

Economist: Σε σύγχυση τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο - Προσπάθειες κατευνασμού των επενδυτών από ΣΥΡΙΖΑ

Economist: Σε σύγχυση τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο - Προσπάθειες κατευνασμού των επενδυτών από ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σαμαράς εξακολουθεί να επιμένει ότι η «εποχή του μνημονίου» ενώ ο Τσίπρας οικοδομοί γέφυρες με την ΕΕ
Την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα προσπαθεί να σκιαγραφήσει νέα ανάλυση του Economist, η οποία παρουσιάζει τα σχέδια της κυβέρνησης ως παρωχημένα και τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προσπάθεια κατευνασμού των επενδυτών και των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα σχέδια της Ελλάδας και έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκονται σε σύγχυση.
Μια απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων έχει ανακόψει το σχέδιο της κυβέρνησης να δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές το 2015, το οποίο έχει στόχο να καλύψει την αποπληρωμή του χρέους και να ελαφρύνει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, τα οποία έχουν οδηγήσει περισσότερο από το 35% των Ελλήνων στον κίνδυνο της φτώχειας.
Αντ 'αυτού, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα πιστωτική γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή, χειρότερα, να δεχθεί ακόμη 15 μήνες σκληρής επιτήρηση από το ΔΝΤ, με αντάλλαγμα τα 12 δισ. ευρώ.
Ο Σαμαράς εξακολουθεί να επιμένει ότι η «εποχή του μνημονίου» (όπως οι Έλληνες ονομάζουν τη διάσωση) τελειώνει, και μιλάει μέχρι και για νέες ξένες επενδύσεις.
Μετά από νέο ρεκόρ στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων είναι πρόθυμες να αγοράσουν ακίνητα σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου.
Η ελληνική υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ, εξετάζει τρεις προσφορές από διεθνείς ομίλους που επιδιώκουν να διαχειριστούν 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Ο όμιλος Cosco της Κίνας δαπανά 230 εκατ. ευρώ για επέκταση του τερματικού σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.
Σύμφωνα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οικονομία στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% το 2015.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές στην Ελλάδα επηρεάζονται αρνητικά από την πολιτική αστάθεια.
Ο Σαμαράς και η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) χρειάζεται την πλειοψηφία των τριών πέμπτων στη Βουλή ώστε να εκλέξει νέο πρόεδρο, τον Φεβρουάριο. Ωστόσο του λείπουν 26 ψήφοι.
Επίσης, ορισμένοι ανεξάρτητοι και ακόμη λίγοι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, εταίρος του συνασπισμού της κυβέρνησης, μπορεί να αποφασίσουν να αλλάξουν τη στάση τους υπερ του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που οδηγεί ακόμη και υποστηρικτές της κυβέρνησης να έχουν αρχίσει να δέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Το ερώτημα που θεωρείται πολυσυζητημένο στην Αθήνα είναι αν η αντιπολίτευση θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ή να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχόντας με άλλα αριστερά κόμματα.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι.
Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο 40χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει οικοδομήσει γέφυρες με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Ο ίδιος εξακολουθεί να πιέζει τους πιστωτές της Ελλάδας να διαγράψουν τουλάχιστον το ήμισυ του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο φτάνει σχεδόν στο 175% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον την αδιάλλακτη στάση που είχε το 2012, όταν υποσχόταν να σκίσει το «βάρβαρο μνημόνιο».
Ο Τσίπρας έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τους δυνητικούς επενδυτές, τονίζοντας ότι τα ξένα κεφάλαια θα βρουν μια χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης