Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οξύνεται η ένταση στην Κύπρο - Δέσμη μέτρων εναντίον της Τουρκίας έλαβε η Λευκωσία - Προβληματισμός στην Αθήνα

Οξύνεται η ένταση στην Κύπρο - Δέσμη μέτρων εναντίον της Τουρκίας έλαβε η Λευκωσία - Προβληματισμός στην Αθήνα
Το "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ προωθεί η Κύπρος
(upd) Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, κατόπιν της σημερινής έκτακτης συνεδρίασής του.
Με το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros να περιπλέει εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, παραβιάζοντας κατάφορα την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, η κυβέρνηση της Λευκωσίας έλαβε τα εξής οκτώ μέτρα:
1.  Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
2.  Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.
3.  Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
4.  Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
5.  Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
6.  Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
7.  Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
8.  Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Προβληματισμός σε Αθήνα και Λευκωσία
Έκδηλος προβληματισμός επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία για το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Χθες το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά σκάφη M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε «δεσμεύσει» περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την 30ή Δεκεμβρίου.
Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα προκαλούν οι δηλώσεις του Προδρόμου Προδρόμου, εκπρόσωπου του Δημοκρατικού Συναγερμού και στενού συνεργάτη του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι χειρότερη από τα Ίμια.
«Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Προδρόμου.
Στην προκλητική αυτή κίνηση της Τουρκίας, Αθήνα και Λευκωσία αντέδρασαν έντονα.
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Η κατάσταση στην περιοχή συζητήθηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου που συνεκλήθη εκτάκτως χθες, ενώ και σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου της κυπριακής κυβέρνησης, όπου και θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει η Λευκωσία κατά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
Τα μέτρα της Κύπρου θα κινούνται σε τρεις άξονες: πολιτικά, νομικά, διπλωματικά. Είναι σαφές όμως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις και τη δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους.
Με τον ίδιο προβληματισμό παρακολουθεί και η Αθήνα τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμναν», προειδοποιώντας ότι «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».
Ο κ. Βενιζέλος ενέταξε δε την τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το ευρύτερο πρίσμα της σύγκρουσης με τους τζιχαντιστές, λέγοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική που διασπά το κοινό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί.
Σημειώνεται ότι στις 28 και 29 Οκτωβρίου ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία όπου θα έχει διμερείς επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και θα προετοιμάσει μαζί με τους Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σουκρί την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο ενώ στις 7 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Κύπρο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που θα μεταβεί στο Κάιρο μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

(πρώτη ενημέρωση: Τρίτη, 21 Οκτωβρίου - 09:00)  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης