Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολώνεται το πολιτικό κλίμα αλλά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν και δεν κερδίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινωνία

Πολώνεται το πολιτικό κλίμα αλλά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν και δεν κερδίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινωνία
Μπροστά και με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επιφυλάξεις για την ικανότητα του να κυβερνήσει
Οι δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (της GPO για το Mega και της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24) έρχονται να επιβεβαιώσουν τη διάχυτη αντίληψη ότι παρά την πόλωση του πολιτικού κλίματος, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν την κοινωνία.
Διότι μπορεί μεν ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να διατηρεί αλλά και να διευρύνει τη διαφορά του από τη ΝΔ (η GPO κάνει λόγο για διαφορά 6,5 ποσοστιαίων μονάδων), αλλά σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ (με ποσοστό της τάξης του 26,7%) δεν φαίνεται να είναι κοντά σε αυτοδυναμία.
Την ίδια στιγμή που το success story και οι δεσμεύσεις των Σαμαρά - Βενιζέλου ότι τα χειρότερα πέρασαν παίρνουν την απάντηση τους από τον καταποντισμό των ποσοστών των κομμάτων τους (στο 20,2% η ΝΔ, στο 4% το ΠΑΣΟΚ), τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι παρά την εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ περίπου 3,9 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό), παρά την ανεργία στο 26%, παρά την κατάρρευση των εισοδημάτων, παρά τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τη «συμπάθεια» του εκλογικού σώματος, δεν φέρεται να έχει καταφέρει να πείσει την ελληνική κοινωνία ούτε για τις προθέσεις του ούτε για την ικανότητα του να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα.
Το αποδεικνύουν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO.
Πρώτον, το 61,8% των πολιτών που δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει.
Δεύτερον, το 50,5% που αντιτίθεται στο πάγιο αίτημα των τελευταίων μηνών του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτήν άλλωστε την τάση της κοινωνίας επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
Βάσει αυτής το 46% πιστεύει πως η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει ΠτΔ, την ώρα που αντίθετη άποψη εκφράζει το 42%.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - και παρά τα όσα υποστηρίζουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος - αποδεικνύεται ότι χάνουν διαρκώς την επαφή τους με την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει τους τελευταίους τη μεγαλύτερη δυναμική, αδυνατεί να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει την πολιτική εκείνη δύναμη που θα ανατρέψει το σημερινό κατήφορο και τα δεινά των Ελλήνων πολιτών.
Δεδομένου των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, η παρούσα Βουλή δεν θα καταφέρει να εκλέξει τον επόμενο ΠτΔ με συνέπεια η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Και το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το πολιτικό σύστημα βυθίζεται στα δικά του αδιέξοδα.
Διότι το μείζον ερώτημα ποιος και με ποιους θα κυβερνήσει, φαντάζει αναπάντητο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης