Τελευταία Νέα
Πολιτική

New York Times: «Νούμερο 1» κίνδυνος για την Ελλάδα η πολιτική αβεβαιότητα - Χαρισματικός ο Αλέξης Τσίπρας

New York Times: «Νούμερο 1» κίνδυνος για την Ελλάδα η πολιτική αβεβαιότητα - Χαρισματικός ο Αλέξης Τσίπρας
Παρά την οικονομική πρόοδο, ο κίνδυνος κρύβεται στην πολιτική αβεβαιότητα
Η πολιτική αβεβαιότητα είναι σύμφωνα με τους New York Times η επόμενη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως πλέον η Ελλάδα δεν συνιστά το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, καθώς το πρόγραμμα στήριξης οδεύει προς ολοκλήρωση.
Ωστόσο, «η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να τεστάρει τη ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης» υποστηρίζουν οι New York Times.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, παρά την ύπαρξη «δειλών» ενδείξεων πως η οικονομία έχει αλλάξει σελίδα, το πολιτικό σύστημα ενδέχεται να μην κρατήσει για πολύ ακόμη.
Αν και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κέρδισε από το ελληνικό κοινοβούλιο την ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησής του την Παρασκευή, οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα προκηρυχτούν τον Μάρτιο, θα αναδείξουν στην εξουσία το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, θα είναι η πρώτη φορά που ένα κίνημα βαθιά εχθρικό σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ λαμβάνει την εξουσία στην Ευρώπη, παραμερίζοντας κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα, που έχουν στιγματιστεί από την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας.
Χαρακτηρίζοντας ως «χαρισματικό ηγέτη» τον Αλέξη Τσίπρα, οι New York Times διατείνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναστρέψει ορισμένες από αυτές τις πολιτικές και απαιτεί οι διεθνείς δανειστές να διαγράψουν μέρος του γιγαντιαίου χρέους της Ελλάδας ύψους 318,6 δισ. ευρώ, εκ του οποίου το 85% βρίσκεται στην κατοχή ξένων κυβερνήσεων και του ΔΝΤ.
Ωστόσο, η έλευση της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία δεν θα σπείρει τον ίδιο πανικό τώρα με αυτόν του Ιουνίου του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στα πρόθυρα ενός άλματος.
Οι πρόωρες εκλογές θα προκηρυχτούν εάν ο κ. Σαμαράς δεν καταφέρει να βρει 180 βουλευτές για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.
Οι διεθνείς δανειστές, υπό τη Γερμανία, επιθυμούν να βοηθήσουν τον κ. Σαμαρά να διατηρηθεί στην κυβέρνηση για όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο των αναταράξεων υπό την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ο κυβερνητικός συνασπισμός αντέξει έως τον Ιούνιο του 2016, η ανάκαμψη έως τότε μπορεί να έχει γίνει πιο απτή από τους ψηφοφόρους, συνεχίζει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, το Βερολίνο έχει στρέψει διακριτικά τις κεραίες του στον κ. Τσίπρα. Άλλωστε, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Jorg Asmussen, πρώην εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, έχει συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα τουλάχιστον τρεις φορές. Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπολίτευσης έχει συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης