Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικά «κέρδη» από τους ανεξάρτητους βουλευτές προσδοκά η κυβέρνηση - Ποιοι «φλερτάρουν» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Πολιτικά «κέρδη» από τους ανεξάρτητους βουλευτές προσδοκά η κυβέρνηση - Ποιοι «φλερτάρουν» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Έντονες πολιτικές διεργασίες και αισιοδοξία στο κυβερνητικό μέτωπο
Αν και η κυβέρνηση έχει σπεύσει για προφανείς λόγους να αποσυνδέσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την προεδρική εκλογή, είναι σαφές πως η διαδικασία στη Βουλή αποτελεί εν μέρει πρόκριμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Διότι αν και θεωρείται βέβαιο πως η κυβέρνηση δεν θα έχει διαρροές στην κοινοβουλευτική δύναμη των 154 βουλευτών της (126 ΝΔ και 28 ΠΑΣΟΚ), το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη στρέφεται στο τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι εκ των ανεξαρτήτων κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αν και από την κυβέρνηση δεν λείπει η αισιοδοξία ότι τελικά δεν θα καταψηφιστεί από το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών.
Γεγονός που εκλαμβάνεται ως μήνυμα ότι οι πόρτες δεν είναι κλειστές ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Για παράδειγμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι δεν θα ψηφίσει «όχι», αν και δεν κατέστησε σαφές τι ακριβώς θα πράξει.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τη ΝΔ διαμηνύεται ότι είναι πολύ πιθανό η διεύρυνση της δύναμης της να αρχίσει ήδη από την επομένη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ήδη η εγκάρδια συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον ανεξάρτητο βουλευτή Κ. Γιοβανόπουλο (προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ) στο εντευκτήριο της Βουλής δίνει τροφή στα όποια σενάρια διεύρυνσης, χωρίς ωστόσο ο ανεξάρτητος βουλευτής να έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει.
Πάντως υπάρχουν και ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι αν και έχουν υποστηρίξει ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα σενάρια για την προεδρική εκλογή, υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση.
Σε αυτό το «στρατόπεδο» θα πρέπει να ενταχθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μίκα Ιατρίδη και ο Γ. Κουράκος ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η περίπτωση του Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρούνταν βέβαιο πως θα γινόταν ο 155ος βουλευτής της κυβέρνησης, επιστρέφοντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τα βήματα του Ανδρέα Λοβέρδου.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται σήμερα σε 25 (συμπεριλαμβάνεται και ο Ν.Νικολόπουλος, ο οποίος ωστόσο έχει ανακοινώσει την προσχώρηση του στους Ανεξάρτητους Έλληνες).
Δεδομένου ότι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει διαμηνύσει ότι κύριο μέλημα είναι να πέσει η κυβέρνηση, ακόμα και αν αυτό πρέπει να γίνει μέσω της προεδρικής εκλογής, είναι προφανές πως ο στόχος της κυβέρνησης για τους 180 είναι αδύνατο να υλοποιηθεί.
Συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν 121 βουλευτές – χωρίς να προσμετράται ούτε ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές – αριθμός που είναι άκρως επαρκής για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Εκτός και εάν υπάρξει αναδίπλωση και υπαναχώρηση από κάποιο πολιτικό κόμμα ή βουλευτές του.
Οι καταγγελίες της ανεξάρτητης πλέον βουλευτού Ραχήλ Μακρή ότι στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκονται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για την προεδρική εκλογή, έχουν προκαλέσει μια σχετική εντύπωση.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση, οι σημερινές ισορροπίες ανατρέπονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα δεδομένα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης