Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ι. Κασουλίδης (κύπριος ΥΠΕΞ): Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ το Κυπριακό – Επίσκεψη Κέρι στην Κύπρο όταν υπάρξουν εξελίξεις

Ι. Κασουλίδης (κύπριος ΥΠΕΞ): Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ το Κυπριακό – Επίσκεψη Κέρι στην Κύπρο όταν υπάρξουν εξελίξεις
Αν υπάρξουν ενθαρρυντικές προϋποθέσεις, η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ θα τις ωθήσεις ακόμη περισσότερο, τόνισε
Μόνο αν υπάρξουν ενθαρρυντικές προϋποθέσεις στο Κυπριακό θα μεταβεί στη Μεγαλόνησο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σύμφωνα με δηλώσεις του κύπριου ομολόγου του, Ιωάννη Κασουλίδη, από την έδρα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.
Όπως επισήμανε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, «πρώτα πρώτα όταν δείτε την επίσκεψη Κέρι να πραγματοποιείται σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις» και συμπλήρωσε ότι «αν έχουν δημιουργηθεί αυτές οι ενθαρρυντικές προϋποθέσεις, θα τις ωθήσει ακόμη περισσότερο η επίσκεψη».
Ερωτηθείς αν με την επίσκεψη κ. Κέρι είναι πιθανόν οι Αμερικανοί να θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, απάντησε πως κατάλαβε «ότι θα έρθει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».
Ακόμη επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «λένε πως θα ενεργοποιηθούν», για να προσθέσει ότι «δεν θέλουν να υποσκελίσουν την αποστολή του κ. Άιντε. Άρα, ο πρωταγωνιστής θα είναι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε κι αυτοί θα ενισχύουν τον ρόλο του», σημείωσε.
«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η επίλυση του Κυπριακού καθίσταται θέμα προτεραιότητας, σε συνάρτηση με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στη περιοχή μας, όπου η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί ένα νησί σταθερότητας, το οποίο έχουν γεωστρατηγική ανάγκη για την ειρήνευση στη γενικότερη περιοχή», επισήμανε ο κ. Κασουλίδης.
Ωστόσο, ανέφερε ότι «παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή» από την Κύπρο, ενώ αμφέβαλε για το αν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «πιέζεται ή επηρεάζεται».
Ωστόσο σημείωσε ότι είναι «προς το συμφέρον» της Τουρκίας η συνεργασία με τις ΗΠΑ και φαίνεται ότι στο τέλος «επιδιώκει να την έχει».
«Νομίζω, αυτή τη στιγμή, επιδιώκει και η Τουρκία τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Έχει επενδύσει στην περιοχή σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποτύχει. Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στη Χαμάς, στη Συρία, έχει αποτύχει. Κι αυτή η αποτυχία της την υποχρεώνει να αναδιπλωθεί» εκτίμησε ο κ. Κασουλίδης.
Σημείωσε, τέλος, ότι «η Τουρκία δεν θέλει απλώς κάποια επιτυχία, αλλά θέλει να στραφεί ξανά προς την Ε.Ε. και επομένως αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα προβλήματα και προσκόμματα στο δρόμο της είναι το ανοικτό Κυπριακό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης