Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί ο Σαμαράς δεν μίλησε για απομείωση χρέους μετά τη συνάντηση με την Merkel; - Αρκούν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα πλεονάσματα;

Γιατί ο Σαμαράς δεν μίλησε για απομείωση χρέους μετά τη συνάντηση με την Merkel; - Αρκούν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα πλεονάσματα;
Ο Σαμαράς ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει επί τρεις φορές για τη στήριξη της την Merkel
«Άρωμα» διαγγέλματος είχε για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη συνάντηση του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους της συνάντησης.
Η αίσθηση που άφησαν οι δηλώσεις του Σαμαρά ήταν ότι υπήρξε μια προσπάθεια να πειστεί τόσο η Merkel όσο και οι Έλληνες για τις… επιτυχίες της κυβέρνησης.
Ο Σαμαράς προσπάθησε να πείσει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, ότι βγαίνει από την κρίση και την ύφεση, ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος και ότι η κυβέρνηση καταρτίζει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από… μόνη της, χωρίς την επίβλεψη των δανειστών.
Η συμμετοχή της Merkel στην «κοινή» συνέντευξη τύπου ήταν καθαρά τυπική.
Αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι η Γερμανία «στηρίζει» τις προσπάθειες της Ελλάδος.
Ότι «οι τουρίστες έρχονται με χαρά στην Ελλάδα».
Ότι ο «Σαμαράς κυβερνά με αποφασιστικότητα τη χώρα».
Ότι η Γερμανία στηρίζει «τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Αυτό ήταν το νόημα των λακωνικών δηλώσεων της Merkel, η οποία επέδειξε ιώβεια υπομονή στις εξαγγελίες του Σαμαρά, ο οποίος μονοπώλησε τον τηλεοπτικό χρόνο.
Μάλιστα, δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στο διατυπωθέν από τον Σαμαρά αίτημα για φοροελαφρύνσεις, ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη και να μειωθεί η ανεργία.
Με άλλα λόγια η προτεραιότητα της Merkel ήταν η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τα επενδυτικά ταμεία της Γερμανίας και η αντίστοιχη του Σαμαρά ήταν η έγκριση των φοροελαφρύνσεων.
Παρόλα αυτά ο Σαμαράς ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει επί τρεις φορές για τη στήριξη της την Merkel, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, δεν έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο απομείωσης του χρέους, παρά μόνο επιβεβαίωσε ότι θα μειωθεί μέσω των πλεονασμάτων και των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το κλίμα δεν θύμιζε τις προηγούμενες επισκέψεις του Σαμαρά στο Βερολίνο, με τις δύο πλευρές να εμφανίζουν περισσότερο την εικόνα της τυπικής συνάντησης και λιγότερο έως καθόλου μιας συνάντησης όπου θα κυοφορήσει εξελίξεις για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης