Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κάλυψη για την έξοδο από τα Μνημόνια θα αναζητήσει ο Σαμαράς στο Βερολίνο – Εάν δεν την λάβει ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση

Κάλυψη για την έξοδο από τα Μνημόνια θα αναζητήσει ο Σαμαράς στο Βερολίνο – Εάν δεν την λάβει ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε ύψιστο στόχο για τη διάσωση της την ολοκλήρωση του Μνημονίου και την αποχώρηση της τρόικας
Την εξασφάλιση της στήριξης του Βερολίνου ενόψει της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της τρόικας, θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την αυριανή συνάντηση του με την Καγκελάριο Angela Merkel.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαμαράς θα επιδιώξει η αξιολόγηση της τρόικας που ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου να είναι και η τελευταία, χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν αίσια έκβαση, αυτό θα σημάνει την ολοκλήρωση του προγράμματος του Μνημονίου και την αποχώρηση της τρόικας, δύο εξελίξεις που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε ύψιστο στόχο για τη διάσωση της.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες τότε η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί μνημονίων θα αποδυναμωθεί, ενώ παράλληλα θα ανοίξει και ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους.
Εάν όχι τότε ο πολιτικός βίος της παρούσας κυβέρνησης θα αποδειχθεί βραχύς, με την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεικνύεται η θρυαλίδα της πτώσης.
Τα μηνύματα που θα λάβει ο Σαμαράς στο Βερολίνο θα διαφανούν τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και με την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Ήδη η τρόικα έχει δείξει ότι οι προθέσεις της δεν είναι θετικές, σκοπεύοντας να θίξει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις για τους ασφαλισμένους, ώστε να σταματήσει και το κύμα των συνταξιοδοτήσεων και να μειωθεί η αύξηση της αναλογίας συνταξιούχων/εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, από το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί ο ρυθμός μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η έκταση του "ψαλιδίσματος" του ΕΝΦΙΑ το 2015, ο ρυθμός μείωσης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές δείχνουν ότι υπάρχει κατανόηση για τις δύσκολες πολιτικές ισορροπίες της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι  υπάρχει «παράθυρο» αναβολής αποφάσεων.
Ωστόσο, καθιστούν σαφές, ότι η «κατανόηση» έχει όρια.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης