Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οξύνει την πολιτική σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ ο Σαμαράς – Ξορκίζει τις εκλογές αλλά καταστροφολογεί για παν ενδεχόμενο…

Οξύνει την πολιτική σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ ο Σαμαράς – Ξορκίζει τις εκλογές αλλά καταστροφολογεί για παν ενδεχόμενο…
Στόχος να πέσουν οι τόνοι και η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ
Η αιφνίδια παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης εντάσσεται στο σχεδιασμό της αναστροφής του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση και στην τόνωση του ηθικού των βουλευτών της ΝΔ.
Ο κ.Σαμαράς χωρίς καν να ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους, έσπευσε να βάλει τέλος στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, αναφέροντας πως «όποιος μιλάει για εκλογές αυτή τη στιγμή ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν θέλει το συμφέρον του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα».
Στη συζήτηση με τους «γαλάζιους» βουλευτές αφού εκτίμησε ότι έως τα τέλη του έτους η Ελλάδα θα πάρει ή θα είναι πολύ κοντά να πάρει πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αποφάσισε να πάει ένα βήμα πιο πέρα από την πεπατημένη.
Αφού χαρακτήρισε «ανεδαφικές» τις εξαγγελίες Τσίπρα, υπογράμμισε πως «αν δοθεί ποτέ η ευκαιρία να κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν θα του δοθεί, θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες».
Η ασυνήθιστη αυτή παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει διάφορες ερμηνείες.
Μια από αυτές είναι η αγωνία του πρωθυπουργικού επιτελείου και της κυβέρνησης συνολικά όχι μόνο να καταρρίψει αλλά και να ακυρώσει τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως μόλις σε δύο 24ωρα το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε (και κατάφερε) να κοστολογήσει τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε μέτρα και ελαφρύνσεις την ώρα που η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ δεν εισήλθε σε τροχιά παροχολογίας λόγω τρόικας, επιτείνει τις ανησυχίες των συγκυβερνώντων για την «αντίδραση» του εκλογικού σώματος.
Άλλωστε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ έχει παγιωθεί τουλάχιστον στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα, ο κ.Σαμαράς επιχείρησε με τον πλέον επίσημο τρόπο να καταστήσει σαφές ότι δεν μελετά το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ενόψει και της προεδρικής εκλογής.
Και αυτό διότι διαπιστώνει πως οι βουλευτές του έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από «αντάρτικα» κατά της ακολουθούμενης πολιτικής προκειμένου – και λόγω του φόβου της επικείμενης κάλπης – να γίνουν αρεστοί στους ψηφοφόρους.
Διάθεση που όσο συντηρείται το σενάριο των πρόωρων εκλογών τόσο θα γιγαντώνεται και τόσο πιο πιθανό θα καθιστά τον κίνδυνο ενός πολιτικού ατυχήματος (ιδιαίτερα ενόψει κρίσιμων νομοσχεδίων και τυχόν νέων απαιτήσεων της τρόικας) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Ωστόσο η στρατηγική αυτή είναι ελλειμματική.
Διότι αποφεύγει να αναφερθεί στην ασκούμενη πολιτική και στα αποτελέσματα της στην οικονομία και πρωτίστως στην κοινωνία.
Γεγονός που αποδεικνύει ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί και να στηρίξει το έργο της.
Και μια και η ασκούμενη πολιτική δεν πείθει, επιλέχθηκε η εύκολη λύση της καταστροφολογίας και το τι περιμένει την κοινωνία, εάν έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κίνηση που αποσκοπεί στην όξυνση της σύγκρουσης με το ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στη συσπείρωση των γαλάζιων βουλευτών.
Κίνηση όμως που αν δεν υποδηλώνει πανικό, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον κρύβει μια ισχυρή δόση πολιτικής αλαζονείας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ερμηνεύεται ως γερή δόση πολιτικής αβεβαιότητας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης