Τελευταία Νέα
Πολιτική

Από το 2014 η μερική αποκατάσταση των ενστόλων – Δεν μπορεί να γίνει πλήρης αποκατάσταση στα επίπεδα του 2012

Από το 2014 η μερική αποκατάσταση των ενστόλων – Δεν μπορεί να γίνει πλήρης αποκατάσταση στα επίπεδα του 2012
Να συμμμορφωθεί άμεσα με τις δικαστικές αποφάσεις το ΥΠΟΙΚ καλεί το ΣτΕ
Αν και θα αρχίσει να υλοποιείται από φέτος η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των ένστολων, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ακέραιο της η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) η μελέτη για τα μισθολογικά των ένστολων, η οποία, «θα είναι σύμφωνη με το σκεπτικό του ΣτΕ, για αύξηση των απολαβών που δεν θα θίγει το αξιόμαχο.
Αλλά πλήρης αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει».
Όσον αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών (Αύγουστος 2012- Αύγουστος 2014), αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει από το επόμενο έτος, όμως λογιστικά το συνολικό κόστος θα εγγραφεί το 2014.
Υπογραμμίζεται ότι εάν υπήρχε πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών των ένστολων, το συνολικό κόστος θα ανέρχονταν σε 1 δισ. ευρώ (περίπου 650 εκατ. ευρώ για το κόστος των αναδρομικών και περίπου 350 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων).
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, θα καταγράφεται, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος για τους ένστολους, με βάση τη μελέτη του ΓΛΚ.
Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (με ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα), η χρονική επέκταση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση (χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη ο χρονικός ορίζοντας της επέκτασης) και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, στο προσχέδιο θα υπάρχει και η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς, όμως, να έχει συγκεκριμενοποιηθεί έως τώρα το ποσοστό της μείωσής της σε σχέση με τα ισχύοντα.
Πάντως, είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2015, ως «ουρά» της έκτακτης εισφοράς από την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2014 με τους παράγοντες του υπουργείου να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο τρέχων προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα), παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κυρίως από το ενδεχόμενο υπέρβασης δαπανών στην Υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

ΣτΕ: Να συμμορφωθεί άμεσα το ΥΠΟΙΚ για τους ένστολους

Προθεσμία δύο μηνών δίνει στο υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να συμμορφωθεί προς την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που δικαιώνει τους ενστόλους για τη μείωση των αποδοχών τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια έχει αποφανθεί ήδη ότι οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να επιστρέψουν στο καθεστώς του Αυγούστου του 2013 πριν μειωθούν κατά την επιταγή των μνημονιακών νόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης