Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Άρνηση της Κομισιόν να απαντήσει για την άδικη υπεφορολόγηση των Ελλήνων – Πετάει την μπάλα στην εξέδρα

Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Άρνηση της Κομισιόν να απαντήσει για την άδικη υπεφορολόγηση των Ελλήνων – Πετάει την μπάλα στην εξέδρα
Υποστηρίζει ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα αποφέρει υψηλότερα έσοδα, αλλά δεν εξηγεί προς ποια κατεύθυνση, σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Την άρνηση της Κομισιόν να σχολιάσει τις συνέπειες της κοινωνικά άδικης, φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου, στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος επίτροπος Καϊτάνεν «πετάει την μπάλα στην εξέδρα».
Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, βασιζόμενος στην έκθεση της Eurostat για τη φορολογία στην Ε.Ε. (Taxation Trends in the European Union, 2014), σύμφωνα με την οποία «η ελληνική οικονομία αποδίδει πολύ χαμηλότερα φορολογικά έσοδα στο κράτος, σε σχέση με τα κράτη μέλη της Ε.Ε… παρά το γεγονός ότι από το 2010, μέσω των πολιτικών λιτότητας, η φορολογία έχει αυξηθεί δραματικά για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», ζητούσε από την Κομισιόν να αξιολογήσει «τις τεράστιες αυξήσεις στη φορολογία, ιδιαίτερα για τα φυσικά πρόσωπα και τους εργαζόμενους, μετά από 4 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών».
Ο κ. Παπαδημούλης έθετε ακόμη το θέμα της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού είσπραξης του ΦΠΑ και αφού σημείωνε ότι «η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ε.Ε. στην αποτελεσματικότητα των έμμεσων φόρων», ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τι μέτρα έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΦΠΑ και του ελληνικού φορολογικού συστήματος».
Στην απάντησή της η Κομισιόν αποφεύγει να αξιολογήσει την αποτυχημένη μνημονιακή φορολογική πολιτική, που ρίχνει το βάρος στους κοινωνικά αδύνατους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδα.
Στο σχόλιό της, όπως σημειώνει, «πετά την μπάλα στην εξέδρα», υποστηρίζοντας πως στο εγγύς μέλλον «οι μεταρρυθμίσεις συνεπάγονται σημαντική απλούστευση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, και αναμένεται να αποφέρουν πολύ υψηλότερα έσοδα λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, της εισαγωγής του στοιχείου της σταθερότητας στο σύστημα, της προαγωγής των νέων επενδύσεων και της αναβάθμισης της δίκαιης μεταχείρισης».
Όμως, όπως επισημαίνει, δεν εξηγεί ούτε προς ποια κατεύθυνση θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, ούτε πώς θα επιτευχθεί η δίκαιη μεταχείριση, κάτι που θα σήμαινε ριζικές αλλαγές στην φορολόγηση.
Στο ερώτημα για την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού είσπραξης του ΦΠΑ, ο Επίτροπος Κατάϊνεν παραδέχεται την ανεπάρκεια του ελληνικού συστήματος είσπραξης ΦΠΑ και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, αλλά αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τυχόν συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, παρα-πέμποντας το θέμα στην αξιολόγηση της Τρόικα στο τέλος Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης