Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποτάμι: «Όχι» στην πολιτική κατάχρηση της ΔΕΘ -Η Θεσσαλονίκη δεν είναι φρούριο, είναι η πόλη του διαλόγου

Ποτάμι: «Όχι» στην πολιτική κατάχρηση της ΔΕΘ -Η Θεσσαλονίκη δεν είναι φρούριο, είναι η πόλη του διαλόγου
Η πολιτική ηγεσία να μετέχει σε ένα Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ που θα διοργανώνουν κάθε Σεπτέμβρη ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμια και η ΔΕΘ
«Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης. Η φυσιογνωμία της έχει αλλάξει κάμποσες φορές από το 1926 που θεμελιώθηκε. Τα τελευταία χρόνια κύρια δύναμή της είναι οι κλαδικές εκθέσεις που διοργανώνονται σε ετήσια βάση. Αυτό το προφίλ πρέπει να διατηρήσει η ΔΕΘ και ν' αντισταθεί, όπως και η ίδια η Θεσσαλονίκη, στην κακογουστιά του Σεπτέμβρη» αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:
«Τότε, που οι πολιτικοί ανηφορίζουν στην πόλη συνοδευόμενοι από χιλιάδες αστυνομικούς δαπανώντας εκτός των άλλων τεράστια ποσά δίχως κανένα επιχειρηματικό αντίκρισμα. Το κέντρο της πόλης ερημώνει και η εικόνα της Διεθνούς Έκθεσης αμαυρώνεται και ουδόλως αναβαθμίζεται».
Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να καταργηθεί η πολιτική (κατά)χρηση της ΔΕΘ και της Θεσσαλονίκης. Αφού λοιπόν οι πολιτικοί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, να το κάνουν σωστά.
Α. Να θεσμοθετηθεί, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ένα Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι αρχηγοί κομμάτων θέλουν.
Β. Το Οικονομικό Φόρουμ να συνδιοργανώνεται αρχές Σεπτέμβρη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την ΔΕΘ, τα Πανεπιστήμια (AΠΘ και Μακεδονίας) καθώς και τους θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς της πόλης. Παράλληλα, θα προσκαλούνται Ευρωπαίοι Επίτροποι, κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι, εμπειρογνώμονες και ευρωπαϊκές δεξαμενές σκέψης. Ο νέος θεσμός δεν θα αναιρεί την εμπορική και διεθνή (σε τάσεις και θεματικές) διάσταση της Έκθεσης που θα συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Δεν γίνεται η πολιτική τάξη της χώρας να συνωστίζεται και να επιδεικνύει πολιτικό πολιτισμό σε διεθνή fora και συνέδρια που διοργανώνουν φορείς, εφημερίδες και οικονομικά περιοδικά του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα αυτό του Εconomist στην Αθήνα, και στην ιστορική ΔΕΘ να μην διανοούνται να συνυπάρξουν και να συνομιλήσουν Υπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων και κυρίως ο Πρωθυπουργός με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά και περίπλοκα. Πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει. Οι λύσεις δεν είναι μονοδιάστατες και απαιτούν επιχειρήματα, διάλογο και προπάντων συνεργασία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης