Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τα οικονομικά των κομμάτων - Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τα οικονομικά των κομμάτων - Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα
Οι Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο - Παρών ψήφισε η Χρυσή Αυγή
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τα οικονμικά των κομμάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να επιφυλάσσονται, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ να καταψηφίζουν και τη Χρυσή Αυγή να δηλώνει «παρούσα».
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης εστιάστηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει την ονομαστικοποίηση των εισφορών προς τα κόμματα και των κουπονιών που διατίθενται για την οικονομική ενίσχυσή τους, στα οποία θα πρέπει πλέον να αναγράφεται το όνομα και το ΑΦΜ του αγοραστή.
Μάλιστα, ακόμα και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, μολονότι το κόμμα του υπεψήφισε, ζήτησε να επανεξεταστεί η επίμαχη διάταξη, καθώς δεν αποτελεί, όπως είπε ο κ. Κουτσούκος, μεταρρυθμιστική τομή.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των βασικών αλλαγών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, βρίσκεται η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και οι διατάξεις με τις οποίες επιχειρείται η καταπολέμηση της ανωνυμίας των πηγών χρηματοδότησης με την υποχρέωση καταγραφής του συνόλου των εισφορών που δίδουν και που δέχονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης.
Με το σχέδιο νόμου όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των κομμάτων θα διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών, που θα τηρούνται σε τρία πιστωτικά ιδρύματα.
Οι δαπάνες θα αποδεικνύονται με ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο έτσι ώστε να πιστοποιείται εμφανώς το πρόσωπο του χρηματοδότη. Αντίστοιχες προβλέψεις γίνονται και για όλα τα έσοδα και τις δαπάνες ανά νομικό πρόσωπο που λειτουργεί από τα κόμματα ως κέντρο ερευνών και μελετών.
Για κάθε δικαιούχο χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό με ονομαστικές καταθέσεις ή με άλλη μέθοδο με την οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτεί.
Επίσης καταργούνται πλέον όλα τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα καθώς και τα ποσά δωρεάς από φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκπίπτουν εξολοκλήρου από τη φορολογία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, , επισήμανε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι «να αποτραπεί η διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος» που, όπως είπε, «γινόταν ακόμη και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών».
Ακόμη, σχολίασε ότι «τα στερεότυπα πως τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζονται από την ενίσχυση του απλού πολίτη, ενώ τα κόμματα της Δεξιάς από το μεγάλο κεφάλαιο, θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ειδικά μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο στόμα το λύκου, στο Κόμο της Ιταλίας».
Είχε προηγηθεί η κριτική της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται η διαπλοκή, υποστηρίζοντας ότι με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ και προμηθευτές του Δημοσίου θα γίνει αφορμή «να διαγωνίζονται για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα».
Κριτική άσκησε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κυρίτσης, αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Δημαράς, που ζήτησαν να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που, όπως είπαν, ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ αναφορικά με τα κουπόνια, καθώς μίλησε για ακραίο φακέλωμα  όλων των πολιτών και αναρωτήθηκε «από πού κι ως που όποιος δίνει 1-5 ευρώ πρέπει να καταγράφεται;».
Πρότεινε ακόμη, αν η κυβέρνηση θέλει τη διαφάνεια, να ονομαστικοποιήσει όλες τις μετοχές «μέχρι το φυσικό πρόσωπο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης