Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολλαπλά κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - Διευρύνει τη μεταξύ τους διαφορά, αυξάνει τη δυναμική του

Πολλαπλά κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - Διευρύνει τη μεταξύ τους διαφορά, αυξάνει τη δυναμική του
Να πείσει με συγκεκριμένο και μετρημένο πρόγραμμα καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ
Η τελευταία δημοσκόπηση της Alco που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Το Ποντίκι» έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης βρίσκουν πολλαπλά κερδισμένο το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,6% στην πρόθεση ψήφου (με 25,3% έναντι 21,7% της ΝΔ) που φτάνει και στο 4% με αναγωγή επί των εγκύρων (28,1% έναντι 24,1% της ΝΔ), ξεπερνώντας κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό (26,57%) που έλαβε στις Ευρωεκλογές.
Παράλληλα προηγείται με 44% έναντι 21% της ΝΔ στην παράσταση νίκης την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ψαλιδίσει σημαντικά τη διαφορά του σε δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον Αντώνη Σαμαρά ως προς την αξιοπιστία και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υποδέχεται» περισσότερους ψηφοφόρους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με τις διαρροές του, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι μειώνεται το ποσοστό εκείνων που αντιτίθενται στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Στο ερώτημα: «Θεωρείτε καλύτερο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή ή να μην εκλεγεί και να πάμε σε εκλογές;» το 51% απάντησε ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το 34% να προτείνει Εκλογές και το «Δεν ξέρω - Δεν απαντώ» να έχει ποσοστό 15%.
Με λίγα λόγια επιβεβαιώνεται ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πολύ ισχυρότερη της ΝΔ (ακόμα και στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε για τα οικονομικά σας προηγείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και ότι οι πολίτες δεν αντιτίθενται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό ακόμα και στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει κερδισμένος και από τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (το ΠΑΣΟΚ είναι στο 4,3%, Το Ποτάμι στο 3,7% και η ΔΗΜΑΡ στο 2,3%).
Εάν ληφθεί υπόψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι αντιμέτωπες με πρωτοφανείς διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη διάλυση τους, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν «κομμάτια» και δυνάμεις από αυτά τα κόμματα που θα επιδιώξουν μια κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη για το ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο (ανεργία, υπερφορολόγηση, οικονομική ανασφάλεια, κοκ).
Καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την τύχη στα χέρια του.
Για να διαμορφώσει συνθήκες αυτοδυναμίας, θα πρέπει να πείσει τους αναποφάσιστους (13,3%) και τους όποιους «καχύποπτους» ψηφοφόρους για τις προθέσεις του.
Για να το επιτύχει αυτό θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «κυβερνητικό» πρόγραμμα συγκεκριμένο, κατανοητό, μετρημένο και αιτιολογημένο, χωρίς αοριστολογίες, υποσχέσεις και «ταξίματα» και χωρίς λαϊκιστικές «κορώνες».
Ένα πρόγραμμα που να σέβεται τη «βούληση» της πλειοψηφίας για διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ανάγκης για σταθερότητα.
Ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στην απαίτηση για πολιτική ανανέωση, για πολιτική αλλαγή, για ρήξη με το πολιτικό παρελθόν.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα δώσει τις πρώτες απαντήσεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης