Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μύλος το ΠΑΣΟΚ, προβληματισμός και στο Μαξίμου από την εκτός ορίων σύγκρουση «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών» - Σήμερα η απάντηση Βενιζέλου

Μύλος το ΠΑΣΟΚ, προβληματισμός και στο Μαξίμου από την εκτός ορίων σύγκρουση «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών» - Σήμερα η απάντηση Βενιζέλου
Αβέβαιο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ορατή η οριστική ακόμη και η ρήξη
Έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί η άνευ προηγουμένου σύγκρουση που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος από τους ίδιους τους οπαδούς του κόμματος του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του.
Προβληματισμός που δεν έχει να κάνει τόσο με τις αναμενόμενες ιαχές περί του «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά» όσο με το ενδεχόμενο να κλονιστεί η «σταθερότητα» του Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δικομματική κυβέρνηση ενόψει και της προεδρικής εκλογής.
Η ρήξη Βενιζέλου – Παπανδρέου και οι πολιτικές τους διαφορές σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα είναι γνωστές εδώ και καιρό.
Ο κ.Παπανδρέου έχει εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο τη διαφωνία του για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε Ελιά και σε Δημοκρατική Παράταξη.
Εξίσου γνωστή είναι και η κριτική που έχει ασκηθεί - από άλλα στελέχη - στη σημερινή ηγεσία του κόμματος για την κυβερνητική συμπόρευση με τη ΝΔ και την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
Είναι προφανές – όπως φάνηκε άλλωστε και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές – πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται «αλλαγή», καθώς με τη σημερινή του πορεία και στρατηγική οδηγείται σε αδιέξοδο.
Στην ομιλία του ο κ.Παπανδρέου αφού έκανε λόγο για κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει «μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα συσπειρώνει γύρω της με πολιτικούς και όχι άλλους όρους, όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις», τονίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια είναι που έχει αξία και σημασία, ότι για αυτήν αξίζει κάθε πρωτοβουλία και αυτό θα πράξω».
Αλλά η ανάληψη δράσης για την οποία μίλησε ο κ.Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίζει ούτε τους στόχους του ούτε το θολό πολιτικό τοπίο που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.
Τα ερωτήματα για το εάν θα αναλάβει δράση με τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, για το εάν θα προχωρήσει σε αντάρτικο στο εσωτερικό του κόμματος με ποια επιδίωξη και με τι στόχο, αλλά και για το εάν θα βάλλει κατά της σημερινής κυβέρνησης μένουν αναπάντητα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η λογική του κ.Παπανδρέου είναι οι αναγκαίες αλλαγές πολιτικής να γίνουν μέσα από το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πολιτικό «παιχνίδι» όπου αναμοχλεύονται οι ισορροπίες και διακυβεύεται η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βενιζέλος δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος.
Διότι μπορεί να επέδειξε μια άνευ προηγουμένου ψυχραιμία ακόμα και σε εκείνους που τον αποκάλεσαν «προδότη», αλλά είναι σαφές ότι ετοιμάζει την αντεπίθεση του σε αυτήν την εσωκομματική κριτική.
Η απάντηση του αναμένεται σήμερα, στις επίσημες εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του.
Το προανήγγειλε άλλωστε ο ίδιος.
«Άκουσα το σύνθημα «Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά. Θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Θα μιλήσουμε για αυτά» είπε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας σε συνεργάτες του φέρεται να απέδωσε τη σύμπλευση με τη ΝΔ στον Γιώργο Παπανδρέου.
Η σύγκρουση Παπανδρέου – Βενιζέλου υποδηλώνει ότι η μάχη για το πολιτικό μέλλον, την πολιτική φυσιογνωμία και την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ είναι σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει ούτε τις διαστάσεις ούτε το τελικό αποτέλεσμα αυτής της μάχης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης