Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου από τα συνεχή «αντάρτικα» γαλάζιων βουλευτών και τα αιτήματα για αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου από τα συνεχή «αντάρτικα» γαλάζιων βουλευτών και τα αιτήματα για αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική
Μετά τον ΕΝΦΙΑ σειρά παίρνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες των γαλάζιων (και όχι μόνο) βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ και το Μέγαρο Μαξίμου έχει να ασχοληθεί με ένα ακόμα «αντάρτικο».
Αυτήν την φορά πρόκειται για το πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο κατά σύμπτωση όπως συνέβη και με τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση παλεύει από όταν ήταν τρικομματική.
Με επιστολή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά, 38 βουλευτές ζητούν να συμπεριληφθεί στο ν/σ διάταξη που θα χαρακτηρίζει αδίκημα τη γενοκτονία των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Αρμενίων.
Αν και οι αντιδράσεις για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο γ΄θερινό τμήμα της Βουλής) εκτιμάται ότι θα απασχολήσουν την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα (χθες ο Μ.Χαρακόπουλος ζήτησε το νομοσχέδιο να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια), αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ένταση και η δυναμική των γαλάζιων αντάρτικων που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα.
Η κατάθεση ερωτήσεων από βουλευτές σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως παράξενο ή ασυνήθιστο φαινόμενο. Αντιθέτως.
Αλλά αυτήν την φορά υπάρχουν μερικές παράμετροι που χρήζουν προσοχής.
Όπως ότι για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό ζητώντας βελτιώσεις και τροποποιήσεις στην ακολουθούμενη πολιτική.
Ή ότι ανάμεσα στους 38 υπογράφοντες, μπορεί να εντοπίσει κανείς όλο το φάσμα των πολιτικών «φυλών» της ΝΔ, όπως και πρώην υπουργούς ή δυσαρεστημένους από τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Παράλληλα δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι πέρα από τον ΕΝΦΙΑ και το αντιρατσιστικό, επιστολές από μεγάλες ομάδες βουλευτών της ΝΔ έχουν σταλεί το προηγούμενο διάστημα στους αρμόδιους υπουργούς για τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις αλλά και για τη μη καταβολή των εξισωτικών ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
Οι ερμηνείες που μπορούν να δοθούν για αυτήν την πολιτική στάση και την ανάγκη διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική ποικίλλουν.
Κάποιος μπορεί να επικαλεστεί την «αγωνία» των βουλευτών να κάνουν αισθητή την παρουσία τους (ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι μια και πολλοί πήγαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους) από τη στιγμή που δεν αποκλείεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Άλλος μπορεί να υποστηρίξει ότι με τις διαφοροποιήσεις αυτές οι βουλευτές θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων τους στην ασκούμενη πολιτική.
Ή να δείξουν ότι και οι ίδιοι έχουν κουραστεί από τις μεταρρυθμίσεις ή να στείλουν μήνυμα ότι αυξάνεται η απόσταση που χωρίζει τους βουλευτές από τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Παρόλο αυτά, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες κάθε άλλο παρά στοχεύουν στο να δημιουργήσουν επιπλοκές στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.
Διότι παρά τις απειλές για την καταψήφιση σχετικών νομοσχεδίων, αυτές εν τέλει δεν πρόκειται να υλοποιηθούν είτε με διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση είτε με υποχώρηση από τους βουλευτές.
Αλλά τα επικοινωνιακά αυτά τερτίπια έχουν ως συνέπεια τον «αποπροσανατολισμό» της κυβέρνησης από φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι.
Εξέλιξη που όπως και να έχει, δημιουργεί προβλήματα στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία της κυβέρνησης από τη στιγμή που είναι διάχυτος ο προβληματισμός και οι ενστάσεις από τους ίδιους τους βουλευτές που τη στηρίζουν, για το βηματισμό και την πολιτική που ακολουθεί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης