Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν από κοινού στον αγώνα για την ανατροπή των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής

Σαμαράς: Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν από κοινού στον αγώνα για την ανατροπή των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής
Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη
(upd) Οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο κ.Σαμαράς επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν από κοινού σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο – και όπως αναφέρθηκε – δεν προχωρούν.
Ο κ.Σαμαράς αφού κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν μέχρι τέλους «τον κοινό ειρηνικό αγώνα για την ανατροπή των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις εποικοδομητικές προσπάθειες της Κύπρου τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού» είπε ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας ότι «είμαστε μαζί, υπερασπιζόμαστε σταθερά τα δίκαια του ελληνισμού αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει από τις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.
Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Κατόπιν της συνάντησης Σαμαρά – Αναστασιάδης, θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ αύριο ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων.

Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις
Η τελευταία συνάντηση, προ τριημέρου, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι μετά την λήξη της συνάντησης δεν έγινε δήλωση από την ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Λίζα Μπάντεχαϊμ.
Αφού παρήλθαν δύο ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Μισέλ Μποναρντό, στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την κατάθεση προτάσεων επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού. Επίσης, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την μεθοδολογία.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κ.κ. Αναστασιάδης και Έρογλου έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στα θέματα αυτά πριν από την επόμενη συνάντηση των ηγετών, που έχει καθοριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει συνολικά 17 έγγραφα και η τουρκοκυπριακή 15, τα οποία καλύπτουν όλα τα σημαντικά θέματα.
Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι οι Τουρκοκυπριακές θέσεις δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εισηγήθηκε να παρουσιαστεί ως κοινή συμφωνία με τον κ. Έρογλου η καταγραφή όσων συγκλίσεων έχουν επιτευχθεί από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η εισήγηση απορρίφθηκε από τον Ντερβίς Έρογλου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν δέχτηκε νέα συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 31 Ιουλίου, επικαλούμενος το Μπαϊράμι, το οποίο, σημειωτέον, λήγει στις 30 του μηνός. Επίσης,απέρριψε και την 1η Αυγούστου, λόγω θερινών διακοπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης