Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φόβοι για μεγάλο φαγοπότι με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για κατάρτιση - Ορισμένοι παίρνουν θέση

Φόβοι για μεγάλο φαγοπότι με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για κατάρτιση - Ορισμένοι παίρνουν θέση
Γερό ψαλίδι στους φορείς που θα μπορούν να πάρουν κομμάτι από τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ...
Ερχεται το μεγάλο φαγοπότι.
Η προετοιμασία ήδη άρχισε και ορισμένοι παίρνουν θέση στο τραπέζι. Το λαχταριστό έδεσμα είναι τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ που θα διατεθούν για κατάρτιση.

Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας αν αναφέρουμε το μεγάλο πάρτι που είχαν στήσει στο παρελθόν ΚΕΚ, ΙΕΚ και ημέτεροι. Είναι γνωστό πλέον ότι κατασπαταλήθηκαν πολύτιμοι πόροι που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ώστε να διεκδικήσουν μία καλύτερη θέση εργασίας και ταυτοχρόνως να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις και η οικονομία από στελέχη και εργαζόμενους με καλύτερη κατάρτιση και επομένως μεγαλύτερη παραγωγικότητα.
Όμως, αυτός δεν ήταν ο σκοπός ούτε εκείνων που διένειμαν τα κονδύλια, ούτε εκείνων που υποτίθεται ότι τα έπαιρναν για να παράσχουν γνώση και κατάρτιση. Σκοπός ήταν να ενθυλακώσουν εκατομμύρια ή και δεκάδες εκατομμύρια πολλές φορές ιδιοκτήτες ΙΕΚ και ΚΕΚ και άλλοι επιτήδειοι που βρίσκονταν στην κατάλληλη θέση.
Το ίδιο σκηνικό ελαφρώς αλλαγμένο ώστε να φαίνεται ότι τηρούνται τα προσχήματα στήνεται και τώρα.
Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός, αλλά και υπουργοί δήλωσαν επανειλημμένα πως από το νέο ΕΣΠΑ θα διατεθούν μεγάλα κονδύλια για την κατάρτιση των νέων, πράγμα που έχει ανάγκη η οικονομία, όπως φάνηκε και από την έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος για την έλλειψη ειδικοτήτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
Οι πιο προνοητικοί άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται για να πάρουν μία καλή θέση στο τραπέζι. Τα στοιχεία δείχνουν πως έπεσε γερό ψαλίδι στους φορείς που θα μπορούν να πάρουν κομμάτι από τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ. Ηδη ο Ελληνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) αδειοδότησε μόνο 651 εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης από τα 6000 περίπου που υπάρχουν. Που σημαίνει ότι ο αριθμός εκείνων που θα διεκδικήσουν τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ μειώθηκε δραστικά και το μερίδιο ανά μονάδα είναι σχεδόν δεκαπλάσιο.
Αυτό από μόνο του δεν θα μπορούσε να είναι κακό. Όμως, εκείνο που πραγματικά προκαλεί τεράστια ερωτηματικά είναι γιατί απουσιάζει η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των σπουδών που θα παρέχονται, πράγμα που αποτελεί και την ασφαλιστική δικλείδα για την ποιότητα του έργου που υλοποιείται και την καταλληλότητα του φορέα που το παρέχει.
Ως γνωστόν η χώρα μας κινείται πλέον και πολύ σωστά στον αστερισμό της αξιολόγησης (δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί).
Εδώ που θα διατεθούν δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ απουσιάζει η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των σπουδών από ανεξάρτητους φορείς, παρότι σήμερα αυτός είναι διεθνώς ο τρόπος με τον οποίοι βαθμολογούνται διάφοροι τίτλοι σπουδών ή κατάρτισης.
Σε όλα αυτά υπάρχει και μία σύμπτωση (;).
Ο ΕΟΠΠΕΠ που αδειοδοτεί τους φορείς που θα κάνουν την κατάρτιση είναι αυτός που επιχειρεί να εξουδετερώσει και την πιστοποίηση.
Και στην Ελλάδα του 2014 η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται έντιμη. Ιδίως όταν υπάρχει χορός δισεκατομμυρίων και ένα αμαρτωλό παρελθόν.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης