Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Αναστασιάδης (πρ. Κύπρου): Να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 1974

Ν. Αναστασιάδης (πρ. Κύπρου): Να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 1974
Με αφορμή τη 40η επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο
Να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 1974 με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο ζήτησε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της σημερινής 40η επετείου μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες, που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ περί «προσπάθειας της κυβέρνησης για αλλοίωση ιστορικών γεγονότων» ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «τα γεγονότα είναι που γράφουν την ιστορία και κανένας δεν μπορεί να τα αλλοιώσει». Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε επίσης, ότι «η ιστορία δεν αλλοιώνεται ποτέ, ούτε από ηγέτες, ούτε από συγγραφείς».
Απάντηση στον γγ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος είπε, ότι «ο αρχιεπίσκοπος δίδει συγχωροχάρτια», έδωσε ο κ. Χρυσόστομος, μετά το τρισάγιο που τέλεσε στους τάφους όσων ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 κατά της κυβέρνησης Μακαρίου, δηλώνοντας, ότι «η Εκκλησία, εκ της φύσεώς της, συγχωρεί».
Η Βουλή συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
Ο πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του, προειδοποίησε, ότι σαράντα χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.
Κατήγγειλε, ότι οι διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο Κυπριακό, προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων, με τη μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, έτσι που να ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.
Ο κ. Ομήρου κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αξιώσουν από την Τουρκία, να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη και να εκπληρώσει το πρωτόκολλο 10 της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης