Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολύ κακό για το τίποτα ή νίκη στα σημεία κατά της κυβέρνησης η πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ;

Πολύ κακό για το τίποτα ή νίκη στα σημεία κατά της κυβέρνησης η πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ;
Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης... αλλά δημοψήφισμα δεν θα γίνει
Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ με το προσκλητήριο του στα κόμματα της αντιπολίτευσης για «μέτωπο» κατά της μικρής ΔΕΗ είχε πολιτικό αποτέλεσμα μια και κινητοποίησε και αιφνιδίασε την κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι τελικά θα κατατεθούν τέσσερις διαφορετικές προτάσεις – και όχι μια ενιαία - για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή), στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι από τις έως σήμερα εξελίξεις έχουν επικρατήσει στα σημεία κατά της κυβέρνησης.
Το βασικότερο επιχείρημα του είναι ότι με το προσκλητήριο αυτό κατάφερε να συσπειρώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη θέση περί δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ.
Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΚΚΕ, να επαναπροσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ και να επιτύχει μια ιδιότυπη πολιτική συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη βάση της αντιπολιτευτικής τακτικής κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πέτυχε μέσω της ανάδειξης του θέματος της ΔΕΗ να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η λύση της πολιτικής επιστράτευσης που επέλεξε η κυβέρνηση, την εξέθεσε στα μάτια της κοινωνίας.
Την πολιτική αυτή επιχειρηματολογία απορρίπτει η κυβέρνηση.
Αφενός θεωρεί σκληρή αλλά απόλυτα δικαιολογημένη την απόφαση της επίταξης των εργαζομένων της ΔΕΗ προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός και η ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο.
Αφετέρου υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ρωγμές.
Μια και τελικά θα κατατεθούν τέσσερις προτάσεις με διαφορετικό περιεχόμενο, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να αθροιστούν αλλά παράλληλα υποσκάπτουν το εγχείρημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ.
Μάλιστα ήδη η κυβέρνηση, όπως άλλωστε διαφάνηκε από δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, σπεύδει να ταυτίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν της Χρυσής Αυγής για να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει) για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών και να τεθεί ζήτημα για την κυβερνητική πολιτική.
Παρά τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται, είναι προφανές πως ακόμα και εάν φτάσει το αίτημα για δημοψήφισμα στην Ολομέλεια δεν πρόκειται να περάσει μια και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 180 ψήφους βουλευτών.
Για πολλούς η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως πολύ κακό για το τίποτα και ως «νίκη» για την κυβέρνηση δεδομένου ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει μια ακόμα «τρικλοποδιά» και θα συνεχίσει απρόσκοπτα την άσκηση της πολιτικής της.
Υπάρχει βέβαια και η ανάγνωση που λέει ότι ακόμα και εάν αυτή η πρωτοβουλία δεν ευδοκιμήσει, συνιστά το πρώτο βήμα στο πεδίο των πολιτικών συμπράξεων ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη μακρά και εξαιρετικά κρίσιμη πορεία που ακολουθεί μέχρι την Προεδρική εκλογή.
Και είναι τόσο ισχυρός ο συμβολισμός αυτής της εξέλιξης που αναμφίβολα αποτελεί μια τεράστια πολιτική επιτυχία για το ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης