Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τους 120 βουλευτές για τη μικρή ΔΕΗ ψάχνει ο Τσίπρας, τους 180 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναζητά ο Σαμαράς

Τους 120 βουλευτές για τη μικρή ΔΕΗ ψάχνει ο Τσίπρας, τους 180 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναζητά ο Σαμαράς
Έντονες πολιτικές διεργασίες με φόντο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Το πολιτικό παζάρι που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες για τη μικρή ΔΕΗ και με φόντο την προεδρική εκλογή δεν έχει προηγούμενο.
Το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου κατά της κυβερνητικής πολιτικής με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ φέρεται να αποφέρει αποτέλεσμα, γεγονός που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού και το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
Ύστερα από προσπάθειες ετών κατάφερε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΚΚΕ, ύστερα από 4 και πλέον χρόνια κατάφερε να «τα βρει» με τη ΔΗΜΑΡ ενώ παράλληλα πέτυχε μια πολιτική συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι αποφάσισαν να συμπορευτούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Παράλληλα η αντικυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκει απήχηση και σε αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς τουλάχιστον 8 εξ αυτών φαίνεται να απαντούν θετικά στο προσκλητήριο της Κουμουνδούρου.
Και αν οι συμμαχίες αυτές εξακολουθούν να παραμένουν ρευστές - μια και το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν δικές τους προτάσεις για το δημοψήφισμα κατά της μικρής ΔΕΗ -, στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι μπορεί να συγκροτηθεί το μπλοκ των 120 βουλευτών που θα επιτρέψει να συζητηθεί η πρόταση για δημοψήφισμα κατά της μικρής ΔΕΗ στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αριθμός «μαγικός», αν συνεκτιμήσει κανείς ότι με 121 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μελλοντικά να μπλοκάρει και τη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Βάσει των εκτιμήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για να συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι (και δεδομένου ότι το προσκλητήριο του δεν απευθύνεται στην Χρυσή Αυγή) είναι απαραίτητη η σύμπραξη όλων των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών.
Και αν αυτές οι δυνάμεις είναι δύσκολο να συναινέσουν σε ένα κοινό κείμενο – πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις των κομμάτων αθροίζονται και ότι στην Ολομέλεια μπορεί να συζητηθεί η κοινή συνισταμένη τους που επί της ουσίας αφορά την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ.
Ενδεχόμενο που όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί εφόσον οι προτάσεις που κατατεθούν είναι ομοειδείς.
Με την άποψη αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από αυτήν την κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς θεωρεί η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή μια και απαιτούνται 180 ψήφοι
Σε κάθε περίπτωση το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο εκτιμά ότι οι κινήσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούν ξεκάθαρα στις πολιτικές συμμαχίες και ισορροπίες ενόψει της προεδρικής εκλογής, κάνει από την πλευρά του τους δικούς τους υπολογισμούς και ετοιμάζει την αντεπίθεση του.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει εντός των επόμενων ημερών να έχει επαφές αρχικά με τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να διακριβώσει τις προθέσεις τους αναφορικά με την προεδρική εκλογή.
Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του γνωρίζουν πως αρκετοί – τουλάχιστον 9 – ανεξάρτητοι βουλευτές εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την κεντροδεξιά.
Τον κύκλο των επαφών θα συμπληρώσουν και οι προσεγγίσεις με βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν αφήσει ανοιχτή την πόρτα στον κ. Σαμαρά, πάντα σχετικά με την προεδρική εκλογή.
Δεδομένου όμως ότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν ούτε σε αυτήν την μέτρηση (ο κ.Σαμαράς αναζητά 180 βουλευτές για να εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές), η κυβέρνηση περιμένει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν και επίσημα τόσο για τη μικρή ΔΕΗ όσο και για την προεδρική εκλογή.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτικό παζάρι, από το οποίο αναδύεται και πάλι έντονα μια οσμή πολιτικής αβεβαιότητας.
Ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το σκηνικό πολιτικής ρευστότητας των προηγούμενων μηνών.
Ότι δηλαδή το κάθε κόμμα καλείται να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να πάρει τις αποφάσεις του.
Είτε να στηρίξει τη σημερινή κυβερνητική πολιτική είτε να συναινέσει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία θα κορυφωθεί την ερχόμενη άνοιξη με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης