Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίθεση ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση των απεργιών στη ΔΕΗ - «Αντίστοιχες κινητοποιήσεις το 2011 στοίχισαν στη ΔΕΗ 4 εκατ. ευρώ ανά ημέρα»

Επίθεση ΝΔ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση των απεργιών στη ΔΕΗ - «Αντίστοιχες κινητοποιήσεις το 2011 στοίχισαν στη ΔΕΗ 4 εκατ. ευρώ ανά ημέρα»
Διαβεβαιώσεις της ΝΔ προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ για διατήρηση των θέσεων εργασίας
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα στον χώρο της ενέργειας, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας δίνουν διαβεβαιώσεις στους εργαζόμενους της ΔΕΗ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για μια πενταετία τουλάχιστον καθώς και της διατήρησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Μάλιστα ασκούν έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί «στηρίζει και υποκινεί όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα».
Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις με διακοπές ρεύματος το 2011 στοίχισαν στη ΔΕΗ τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα, ενώ προειδοποιούν ότι «το κόστος της ΔΕΗ και από αυτές τις αγωγές θα μετακυλιστεί και πάλι στον απλό καταναλωτή».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ είναι υποχρέωση απέναντι στη Κομισιόν ώστε να σταματήσεις το μονοπώλιο της εκμετάλλευσης λιγιντών και υδατικών πόρων της χώρας. Η νέα εταιρεία που δημιουργείται με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής της βάσης τη επιχείρησης θα είναι ανταγωνιστική.
Σύμφωνα πάντα με κύκλους του κόμματος, με το σχέδιο νόμου
- διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας, καθώς προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας.
- με την αναδιατύπωση του αντίστοιχου άρθρου του νόμου, θα γίνεται ρητή αναφορά ότι η νέα εταιρεία έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ».
- θα εισαχθεί πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλ. και τα κριτήρια εντοπιότητας.
- αν είχε επιλεγεί άλλο μοντέλο αποκρατικοποίησης, όπως αυτό της πώλησης ξεχωριστά κάποιων μονάδων, το προσωπικό που πλέον δεν θα ήταν απαραίτητο (π.χ. διοικητικής υποστήριξης, εμπορίας, κλπ.) θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Τώρα το προσωπικό μεταφέρεται στην καινούρια εταιρεία και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.
- ο επενδυτής έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις (π.χ. Μελίτη ΙΙ) ενώ με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων δημιουργούνται και νέες θέσεις μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.
«Από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η ίδια η ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αυτομάτως θα περιορίσουν και την πιθανότητα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή στον απλό καταναλωτή» υπογράμμιζαν κύκλοι της Ν.Δ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η σημερινή Κυβέρνηση έδωσε μάχη με την Τρόικα και πέτυχε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν  στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους».
Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, την οποία κατήγγειλαν τότε οι ίδιες δυνάμεις χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα. «Οι ίδιοι άνθρωποι, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και το «συνδικαλιστικό του μέτωπο», έλεγαν και τότε ότι «ξεπουλιέται δημόσιος πλούτος», ότι δεν θα γίνει καμιά επένδυση, δεν θα επεκταθούν τα δίκτυα, θα αυξηθούν υπέρογκα οι τιμές, κλπ» σημειώνουν.
Παράλληλα κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει το «κακό κομμάτι» ενώ η «καλή ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί
«Η νέα εταιρεία θα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τη ΔΕΗ, δηλ. οι παραγωγικές μονάδες που θα ανήκουν στη «Μικρή ΔΕΗ» είναι απόλυτα αντίστοιχες του 70% αυτών που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ» σημειώνουν.
Προσθέτουν ακόμα ότι αυτό σημαίνει ότι η «μικρή ΔΕΗ» περιλαμβάνει και «καλές» και «κακές» μονάδες. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η νέα εταιρεία θα έχει σαφείς υποχρεώσεις για νέες επενδύσεις.
Σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) διευκρινίζεται ότι «δεν αποτελεί εργαλείο της ΔΕΗ, αλλά εργαλείο της Πολιτείας. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει το ΚΟΤ, καθώς και άλλους κώδικες, για την προστασία ευπαθών ομάδων».
Το ΚΟΤ επιβάλλεται σε κάθε προμηθευτή ενέργειας και στη ΔΕΗ από την Πολιτεία και ελέγχεται από την Πολιτεία (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων). Έτσι θα επιβάλλεται και στη «Μικρή ΔΕΗ» όπως άλλωστε επιβάλλεται και σήμερα και σε άλλους προμηθευτές (όπως η Elpedison κ.α.)
«Τόσο το ΚΟΤ όσο και το φθηνό ρεύμα στα νησιά δεν το επιβαρύνεται η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ, αλλά οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν στο λογαριασμό τους. Καλό είναι να μάθουν όλοι κι αυτοί που κάνουν ότι δεν το ξέρουν, ότι κοινωνική πολιτική δεν ασκεί η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ αλλά το Κράτος» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης