Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενέργεια και μετανάστευση τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του Αντ. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής – «Aνάπτυξη η... απάντηση στην ανεργία»

Ενέργεια και μετανάστευση τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του Αντ. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής – «Aνάπτυξη η... απάντηση στην ανεργία»
Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου προκειμένου να καθοριστούν οι θέσεις των Επιτρόπων
(upd4)«Κλειδώνει» η υποψηφιότητα του J.C. Juncker για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν κατά πλειοψηφία αύριο την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.
Ειδικότερα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα συνεχιστεί αύριο στις Βρυξέλλες, από τις 28 χώρες μόνο η Μ. Βρετανία και η Ουγγαρία αντιτάσσονται στην εκλογή Juncker. Ως εκ τούτου, η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου αναμένεται να αποσπάσει τις θετικές ψήφους 26 κρατών – μελών.
Σημειώνεται πως η τελική εκλογή του J.C. Juncker θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Ιουλίου, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας.
Εκ μέρους της Ελλάδας, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ο J.C. Juncker θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Juncker και η Νέα Δημοκρατία ήταν τον κόμμα το οποίο παρείχε μία εκ των δύο υπογραφών που χρειάζονταν προκειμένου ο κ. Juncker να καταστεί υποψήφιος» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και επίσης είμαι αισιόδοξος ότι ο διορισμός του θα εδραιώσει και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ανάπτυξης. Ισχυρότερη ανάπτυξη είναι απόλυτα απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μου» διέτεινε εν συνεχεία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αντ. Σαμαράς έθιξε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και της ενέργειας. Αναφερόμενος στο πρώτο, κατέστησε αναγκαία την αντιμετώπισή του, τονίζοντας πως η παρούσα κατάσταση είναι μη ανεκτή και ότι δημιουργεί πλήθος οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Επίσης, υπογράμμισε πως η παράνομη μετανάστευση συνιστά ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Όσον αφορά την ενέργεια, εξήρε την ανάγκη διαφοροποίησης και διασφάλισης των πηγών και των οδών μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη. Στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η παροχή ενέργειας υπό οικονομικά συμφέροντες όρους, τόσο για τις επιχείρησης όσο και για τους καταναλωτές.
Όσον αφορά το ζήτημα του Έλληνα Επιτρόπου, παρά την έντονη φημολογία γύρω από το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Αντ. Σαμαράς κράτησε «κλειστά» τα χαρτιά του.
Εκ μέρους της Ιταλίας, ο Matteo Renzi κατέστησε αναγκαία την προσήλωση στις αναπτυξιακές πολιτικές, οι οποία θα καταστείλουν το πρόβλημα της ανεργίας. «Η Ε.Ε. πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην ανάπτυξη και την εργασία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, πέραν της τρέχουσας Συνόδου,  οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στις 17 και 18 Ιουλίου, προκειμένου να καθορίσουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Αποφασισμένος να πολεμήσει μέχρι τέλους κατά της υποψηφιότητας του Jean Claude Juncker για την προεδρία της Κομισιόν εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron, ο οποίος πάντως έχει απομείνει μόνος στην πολεμική του κατά του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.
Ο Cameron υποστηρίζει ότι η υποψηφιότητα του Juncker αγνοεί το μήνυμα των Ευρωεκλογών, ότι δηλαδή η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο αίτημα του σχετικά με το να μην αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν ο Juncker.
Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα περιστραφεί γύρω από τις δημοσιονομικές πολιτικές εξυγίανσης.
Και η συζήτηση του εν λόγω ζητήματος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων τάσσεται πλέον υπέρ της υποψηφιότητας Juncker.
Δεν είναι μόνο η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Γερμανία που έχουν τεθεί ανοιχτά υπέρ του Juncker αλλά και η Ολλανδία και η Σουηδία, οι οποίες μέχρι πρότινος συντάσσονταν με τη γραμμή Λονδίνου.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte υποστήριξε πως εάν τεθεί θέμα ψηφοφορίας για τον Juncker θα τον υποστηρίξει, τονίζοντας ότι χρειάζεται ο μεγαλύτερος δυνατός συνασπισμός στην ΕΕ για να στηρίξει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στην ίδια γραμμή και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Fredrik Reinfeldt, ο οποίος και αυτός είχε θέσει θέμα Juncker, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για την προεδρία της Κομισιόν.
«Αν ο Jean Claude Juncker συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ηγετών των κρατών και επίσης έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε οι κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα έχουν ακολουθηθεί και η σουηδική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της σύνταξης της Σουηδίας με αυτή την πλειοψηφία» δήλωσε ο Reinfeldt
Η στάση αυτή των πρωθυπουργών της Ολλανδίας και της Σουηδίας συνιστούν ένα ισχυρό πλήγμα για τον Cameron, ο οποίος επί της ουσίας μένει μόνος στην πολεμική του κατά του Juncker, τον οποίο κατηγορεί ότι τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας πιο ομοσπονδιακής ΕΕ, θέση που δεν είναι δημοφιλής στη Μ.Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση ο Cameron υποστήριξε μιλώντας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα πιέσει σκληρά και θα φτάσει μέχρι τέλους.
Σημειώνεται πως οι αποφάσεις των «28» λαμβάνονται με συναινετικές διαδικασίες, αν και αυτήν την φορά η στάση του Cameron υποδηλώνει ότι επίκειται μια ανοικτή αντιπαράθεση, από την οποία όμως ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας φαίνεται πως θα βγει χαμένος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης