Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τους 13 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με το βλέμμα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Μάχη κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τους 13 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με το βλέμμα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σε διαδικασία πολιτικής αποσύνθεσης η ΔΗΜΑΡ
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς το περασμένο Σάββατο επιβεβαίωσε τις εσωκομματικές τάσεις διάλυσης και την πολιτική αποσύνθεση του κόμματος.
Παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε η εισήγηση για τη διεξαγωγή Συνεδρίου το ερχόμενο φθινόπωρο, οι 26 της μεταρρυθμιστικής τάσης επέμειναν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο συνέδριο αλλά και ούτε στη διοργάνωση του, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την επόμενη ημέρα της ΔΗΜΑΡ
Παράλληλα διεμήνυσαν ότι αυτό που προέχει είναι η άμεση έναρξη του διαλόγου με την Ελιά και Το Ποτάμι για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς την ώρα που κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ (π.χ. Ψαριανός, Λυκούδης) προσεγγίζουν Το Ποτάμι.
Σε μια προσπάθεια ενωτικής διάθεσης, η πλειοψηφία στη ΔΗΜΑΡ – στο τελικό κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής – δίνει έμφαση στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αν και ξεκαθαρίζει ότι θα προσέλθει στο Συνέδριο με τις προτάσεις της που αφορούν τη συγκρότηση κυβερνητικού μετώπου Κεντροαριστεράς – Αριστεράς.
Συνεπώς επιβεβαιώνει τη στροφή του κόμματος στην κατεύθυνση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο κύριες τάσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ καθιστούν σαφές το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ τους, εξακολουθώντας να μεταδίδουν μια εικόνα αβεβαιότητας για το άμεσο μέλλον του κόμματος.
Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ζήτησε από τα στελέχη της μεταρρυθμιστικής τάσης να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στο κόμμα διότι προκαλείται σύγχυση σχετικά με το που βαδίζει η ΔΗΜΑΡ.
Έως τη διεξαγωγή του συνεδρίου εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποχωρήσεις των στελεχών της μεταρρυθμιστικής τάσης από τη ΔΗΜΑΡ.
Αλλά κατόπιν αυτού οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ θα είναι ραγδαίες.
Και θα έχουν εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς από τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και από τις οριστικές αποφάσεις του κόμματος για τη μελλοντική πορεία και τις συμμαχίες που θα αποφασιστούν, θα λυθεί ένα μέρος του γρίφου για την προεδρική εκλογή.
Στη «μάχη» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ - στους 13 βουλευτές και στα στελέχη της -  για συνεργασία, την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν στενά τις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αναμένοντας τις εξελίξεις για να υπολογίσουν εάν θα μπορούν να προσμετρήσουν τυχόν ψήφους στην προεδρική εκλογή.
Είναι προφανές πως σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η ΔΗΜΑΡ και κυρίως οι 13 βουλευτές της, εξακολουθούν να έχουν βαρύνοντα πολιτικό λόγο, παρά το 1,2% των Ευρωεκλογών.
Ωστόσο, το ερώτημα για το τι είδους ρόλο μπορεί να έχει στο νέο πολιτικό χάρτη η ΔΗΜΑΡ κατόπιν αυτών των εξελίξεων παραμένει αναπάντητο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης