Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς – Αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα – Βγαίνει οριστικά από την κρίση, κλειδώνει οριστικά η παραμονή της στο ευρώ

Σαμαράς – Αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα – Βγαίνει οριστικά από την κρίση, κλειδώνει οριστικά η παραμονή της στο ευρώ
Keqiang (πρωθ. Κίνας) - Θα κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά από τα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου



(upd4) Την άποψη ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ Ναυτιλιακής, Επενδυτικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας κάλεσε την Κίνα να κάνει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα βγαίνει από την οδυνηρή κρίση της τελευταίας πενταετίας, ενώ έχει κλειδώσει οριστικά και η παραμονής της στο ευρώ.Τα δημοσιονομικά ελλείμματα του χθες έχουν γίνει σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα» υποστήριξε ο κ.Σαμαράς, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η οικονομία θα κλείσει φέτος με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πως μετά από έξι χρόνια ύφεσης περνάμε για πρώτη φορά σε φάση ανάκαμψης.
«Μπαίνουμε σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, από τους ταχύτερους σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κ.Σαμαράς, ο οποίος υπενθύμισε από 1ης Ιουλίου η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Νωρίτερα, και κατά την επίσκεψη των κ.κ. Σαμαρά και Keqiang στις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Ικονίου στον Πειραιά, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι «δημιουργούνται χειροπιαστές προοπτικές για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων» ενώ ο Κινέζος ομόλογος του είχε αναφέρει ότι ο Πειραιάς μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη.
«Όπως διαπιστώσατε και ο ίδιος οι δυνατότητες μεγαλύτερης ακόμη ανάπτυξης είναι τεράστιες» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε επισκεφθεί μαζί με τον Κινέζο πρωθυπουργό τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ακρόπολης.
Από τον Πειραιά ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι πλέον σημαντικές επενδύσεις δεν είναι μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων, αλλά και η ανάπτυξη «εξίσου σημαντικών κλάδων όπως είναι η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη» ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
«Η αύξηση των επενδύσεων οδηγεί σε αύξηση στης παραγωγής, σε αύξηση του εισοδήματος και το κυριότερο σε αύξηση της απασχόλησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, λόγω των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά».
«Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια κατακτά τη θέση του ως βασική πύλη εισόδου της Ε.Ε. από την Ασία και μάλιστα η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο δίνει μια καινούρια προοπτική και για τον Πειραιά και για τη χώρα, προοπτική που ήδη αξιοποιούν σε συνεργασία με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεγάλες εταιρείες, όπως η HP και η Sony» τόνισε ο κ.Σαμαράς, αναφέροντας πως η «η εντυπωσιακή αύξηση των εμπορευματικών όγκων αποδεικνύει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τα πλεονεκτήματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας».
«Ο καθένας μπορεί να δει ότι η πολυσήμαντη συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, προχωράει και ήδη έχει αρχίσει και φέρνει πολύ σημαντικά αποτελέσματα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Keqiang - Θα κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang υποστήριξε ότι η ελληνοκινεζική συνεργασία παράγει απτά αποτέλεσμα.
«Αρχικά επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη που είναι η υπερηφάνεια και το σύμβολο της Ελλάδας και μετά το λιμάνι του Πειραιά που αποδεικνύει την προοπτική και την δυνατότητα της συνεργασίας των δύο χωρών. Επισκεφθήκαμε το συντονιστικό κέντρο και ακούσαμε τον σχεδιασμό της Cosco και εγκαινιάσαμε το πρώτο τραίνο που θα μεταφέρει εμπορεύματα στην ανατολική Ευρώπη. Το έργο έχει δημιουργήσει 1000 θέσεις εργασίας και ανταγωνίζεται κάθε ξένο σταθμό διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Αποδεικνύει αυτό ότι ελληνοκινεζική συνεργασία παράγει απτά αποτελέσματα» υποστήριξε ο Keqiang.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διερευνήσουμε τις μελλοντικές δυνατότητες. Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι εταίροι. Το 80% μεταφέρονται από θαλάσσης. Το λιμάνι έχει μειώσει το κόστος και τη διάρκεια μεταφοράς των εμπορευμάτων κατά 7-11 ημέρες» είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι με κοινή προσπάθεια θα κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου».
Όπως είπε ο Keqiang η Κίνα θα συμμετάσχει στην οικοδόμηση και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι μέχρι την ενδοχώρα της Ευρώπης «ώστε να μειώσουμε τον χρόνο μεταφορά κατά μία εώς δύο ημέρες».
«Η ελληνοκινεζική συνεργασία ευνοεί την ευημερία στην Ευρώπη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» κατέληξε ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Κατόπιν των ομιλιών στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραθέσει προς τιμήν του Κινέζου πρωθυπουργού γεύμα, στο οποίο θα παρακαθήσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Στις 16:00 το απόγευμα ο Li Keqiang θα επισκεφθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ στις 17:00  το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα τον υποδεχθούν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Στις 9:00 αύριο το πρωί ο κινέζος πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθεί, μαζί με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και την σύζυγό του Γεωργία Σαμαρά, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
Η επίσκεψη του Keqiang στην Κρήτη θα ολοκληρωθεί με τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Χθες κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει η πύλη εισόδου για την Κίνα στην Ευρώπη ενώ ο Li προανήγγειλε ότι η Κίνα θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα σε επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.


(πρώτη ενημέρωση 20 Ιουνίου 08:39)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης