Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε πορεία διάσπασης η ΔΗΜΑΡ – Προς αποχώρηση οι μεταρρυθμιστές – Πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε πορεία διάσπασης η ΔΗΜΑΡ – Προς αποχώρηση οι μεταρρυθμιστές – Πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Παρά το 1,2% των Ευρωεκλογών η ΔΗΜΑΡ παραμένει ρυθμιστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων
Η πορεία προς τη ρήξη και τη διάσπαση της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει λάβει πλέον επίσημα χαρακτηριστικά.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, ο επικεφαλής της μειοψηφικής μεταρρυθμιστικής τάσης, Σπ. Λυκούδης κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με τη διεξαγωγή συνεδρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο διότι συνιστά «πεισματικό λάθος».
Στάση που εκτιμάται ότι προαναγγέλλει την απουσία των μελών της μεταρρυθμιστικης τάσης από τις θεσμικές διαδικασίες και κατ'επέκταση την αποχώρηση τους από το κόμμα.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο.
Αν και από αυτήν αναμένεται να απέχουν τα μέλη της μειοψηφίας, τα οποία έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους για την ανάγκη η πλευρά Κουβέλη να συμμετάσχει σε μια άνευ όρων προσπάθεια ανασύστασης του κεντροαριστερού χώρου, βάζοντας φρένο στην απόφαση για πολιτική στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια από την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη και της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το ΣΥΝ και την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς, το κόμμα είναι πλέον πολύ κοντά στη διάσπαση.
Το επιβεβαίωσε άλλωστε χθες και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος υποστήριξε ότι στο δρόμο εκτός της ΔΗΜΑΡ δεν θα είναι μόνος αλλά θα τον ακολουθήσουν και άλλα στελέχη.
Και μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι το 1,2% που έλαβε η ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές είναι ένα σαφές μήνυμα ότι το κόμμα αποτελεί πολιτικό παρελθόν, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η ΔΗΜΑΡ διαθέτει 13 βουλευτές, αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός ενόψει της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπό αυτήν την έννοια οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ παρουσιάζουν τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον.
Διότι από τη στάση της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, από τον αριθμό των βουλευτών του κόμματος που τελικά θα αποχωρήσουν και από τις πολιτικές επιλογές που αυτοί θα κάνουν, θα καθοριστεί ένα σημαντικό μέρος του πάζλ (τα υπόλοιπα θα συμπληρωθούν από τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων) και της πολιτικής σκακιέρας για το εάν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης