Τελευταία Νέα
Πολιτική

Li Keqiang: Κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας ο Πειραιάς - Σαμαράς: Συνεργασία για εξαγωγές και επενδύσεις - Υπογραφή συμφωνιών 6,5 δισ.

Li Keqiang: Κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας ο Πειραιάς - Σαμαράς: Συνεργασία για εξαγωγές και επενδύσεις - Υπογραφή συμφωνιών 6,5 δισ.
Για τη διεύρυνση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά συζητήσαν Σαμαράς
(upd5)"Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και διεκδικεί το ρόλο που της αρμόζει", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις με τον Κινέζο ομόλογό του, Li Keqiang, που βρίσκεται από σήμερα στην Ελλάδα.
Όπως εξήγησε ο Α. Σαμαράς, υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ενώ δεσμεύθηκε πως το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθεί περαιτέρω.
"Eκτιμούμε τη στήριξη της Κίνας προς την Ελλάδα", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως με τον Κινέζο ομόλογό του εξέτασαν τη στρατηγική πολιτική Ελλάδας - Κίνας και συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
"Εξετάσαμε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς για να επισημάνει στη συνέχεια πως η Κίνα εκτιμά τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
"Θα εξετάσουμε τη διεύρυνση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά", γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως "η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα καταστήσει τον Πειραιά κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής". Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την Ελλάδα πύλη της Κίνας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά υπάρχει σημαντικό δυναμικό για την τόνωση των τουριστικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ χαρακτήρισε πολύτιμο κεφάλαιο την πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας.
Επίσης τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων, ενέργειας και προϊόντων από και προς την Κίνα.
"Εξαγωγές και επενδύσεις είναι οι στόχοι της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας", διευκρίνισε επίσης ο κ. Σαμαράς.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε πως είναι φίλος με τον Αντώνη Σαμαρά, τονίζονταες ταυτόχρονα πως Ελλάδα και Κίνα διαθέτουν ένα λαμπερό πολιτισμό.
Ταυτόχρονα περιέγραψε το όραμά του "Ο Πειραιάς να καταστεί κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας". Παράλληλα, έδωσε εύσημα στον Α. Σαμαρά για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε πως το Πεκίνο θα στηρίξει την Αθήνα και στην επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου.
Σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς ο Li Keqiang παραδέχθηκε πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάκαμψη."Η κινεζική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις", δεν δίστασε να δηλώσει μάλιστα ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, Li Keqiang, πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κομίζοντας επενδυτικές συμφωνίες, ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Το Πεκίνο έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα και ενδιαφέρεται έντονα για νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Αύριο θα επισκεφτεί μαζί με τον Αντ. Σαμαρά τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. «Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του» σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Κινέζος πρωθυπουργός, με αφορμή την έλευσή του στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός της Κίνας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον Έλληνα ομόλογό του, Αντ. Σαμαρά, τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.
Στο άρθρο του αποτυπώνει το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για συνεργασία, πέραν του λιμένος του Πειραιώς.
Προσδιορίζει ως νέα πεδία πιθανών επενδύσεων «τους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών», ενώ μιλάει για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών και χαιρετίζει τα «πλουσιότατα πλεονεκτήματα» της Ελλάδας στον τουρισμό, που «θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζοελληνικής συνεργασίας».
Τέλος, επισημαίνει τη σημασία της χώρας μας για την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης