Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τη στρατηγική και τους πολιτικούς του συμμάχους αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Ζητούμενο η αποφυγή νέας εσωκομματικής περιδίνησης

Τη στρατηγική και τους πολιτικούς του συμμάχους αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Ζητούμενο η αποφυγή νέας εσωκομματικής περιδίνησης
Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο
Εξαιρετικά κρίσιμο είναι για το ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα καθώς καλείται εντός των επόμενων εβδομάδων να έχει αποσαφηνίσει την πολιτική στρατηγική του και συνεπώς και τις πολιτικές του συμμαχίες στην τελική ευθεία προς την προεδρική εκλογή.
Κατόπιν της «ιστορικής» νίκης στις Ευρωεκλογές αλλά και στον απόηχο της συνάντησης του κ. Τσίπρα με το διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε (και κατάφερε) να περάσει το μήνυμα ότι αποτελεί μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη, πλέον το ενδιαφέρον εστιάζει στο πώς θα οριοθετήσει τη στρατηγική του και το πολιτικό του προφίλ.
Διότι από αυτά θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η δυναμική που θα αναπτύξει το κόμμα ενόψει της εκλογής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενδεχομένως και των εθνικών εκλογών.
Μια πρόγευση για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί στη διήμερη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Η κρισιμότητα της συνάντησης συνίσταται και στις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μια είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς το κέντρο προκειμένου να ενισχύσει το κυβερνητικό του προφίλ ενώ άλλοι εκτιμούν πως εάν το κόμμα χάσει το ριζοσπαστισμό του, τότε θα χάσει παντελώς το στίγμα του.
Το δίλημμα είναι παλιό, αλλά πλέον (και κατόπιν των εκλογών) είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέση σε αυτό το δίλημμα έλαβε πρόσφατα ο ίδιος ο κ.Τσίπρας, ο οποίος στην πρώτη μετεκλογική του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απομακρυνθεί από τις θέσεις, το ριζοσπαστισμό και την πολιτική του όσο πλησιάζει την εξουσία, διαμηνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμαχήσει με όσες πολιτικές δυνάμεις προωθούν «έστω και ένα βήμα» την ανατροπή και την απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια.
Η τοποθέτηση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη να υπογραμμίζουν πως απαιτείται σημαντική μετατόπιση από τις σημερινές πολιτικές θέσεις και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μια μεγάλης, αριστερής, δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης προκειμένου να καταφέρει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είτε αυτοδύναμα είτε μέσω συμμαχιών.
Συμμαχίες που όμως δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπαναχωρήσει από το σημερινό του πολιτικό λόγο.
Για αυτό το λόγο απαιτείται ένα πολιτικό προφίλ που θα επιτρέπει και δεν θα αποκλείει τους όποιους εν δυνάμει πολιτικούς συμμάχους (π.χ. ΔΗΜΑΡ).
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα να αποφύγει τυχόν επανάληψη φαινομένων εσωστρέφειας, «πολυφωνίας» και διαφορετικών προσεγγίσεων που αμφισβητούν αφενός τη σοβαρότητα και αφετέρου τη δυνατότητα του να κυβερνήσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ήδη τα πρώτα θετικά βήματα, τα οποία έχουν ήδη αναγνωριστεί από μέρος της ελληνικής κοινωνίας, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογές.
Οι επαφές και η στάση του απέναντι στους ισχυρούς θεσμικούς φορείς της ΕΕ (π.χ. ΕΚΤ) έχουν ενισχύσει τη δυναμική του, την οποία πρέπει να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο.
Και προκειμένου να το καταφέρει αυτό, πέρα από την εκλογική επιτυχία και πέρα από τις φιλοευρωπαϊκές του προθέσεις και διαθέσεις, πρέπει να απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία και να την πείσει ότι διαθέτει ρεαλιστικές λύσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Για αυτό και είναι εξαιρετικής σημασίας να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι ένα κόμμα ομοιογενές και σοβαρό που έχει αφήσει στο παρελθόν κάθε είδους εσωκομματικές περιδινήσεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης