Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντ. Σαμαράς - Δυνατός και ώριμος λαός οι Έλληνες - Η Ελλάδα μόλις τώρα συνέρχεται από την κρίση

Αντ. Σαμαράς - Δυνατός και ώριμος λαός οι Έλληνες - Η Ελλάδα μόλις τώρα συνέρχεται από την κρίση
Η ελληνική προεδρεία της ΕΕ ολοκλήρωσε πολιτικά 67 νομοθετικά κείμενα και πολιτική συναίνεση σε «αρκετά ακόμα»
Η Ελλάδα βγαίνει ισχυρότερη από την κρίση, κάτι που αποδεικνύει την δύναμη και την ωριμότητα του λαού της, είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην 51η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων κρατών-μελών Ε.Ε κάνοντας απολογισμό της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία σε δύσκολες περιστάσεις για την ίδια, καθώς «μόλις τώρα συνέρχεται από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών» αλλά και για την Ε.Ε. «που αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη πρόκληση από τη δημιουργία της: τη χρηματοπιστωτική κρίση».
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως στο διάστημα αυτό, ολοκληρώθηκαν πολιτικά 67 νομοθετικά κείμενα και πολιτική συναίνεση σε «αρκετά ακόμα», τα οποία όπως είπε θα κληθεί να διαπραγματευτεί η Ιταλία.
Επιπλέον, όπως είπε, σημαντικά πολιτικά κείμενα σχετικά με την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών τέθηκαν σε διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκαν και υιοθετήθηκαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες του νότου, "ίσως σημαντικότερα θεωρηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και για την ανακούφιση της ανεργίας".
"Πιστέψτε με ότι σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου η ανεργία σκαρφάλωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και το 28%, με 60% στα νέα παιδιά, αντιλαμβάνεστε ότι οι δυσκολίες είναι τεράστιες.
Και τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν, για παράδειγμα εμείς χάσαμε σε αυτά τα τελευταία χρόνια το 25% του εθνικού μας εισοδήματος, αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν παρά μόνο μέσα από τις τεράστιες θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός και το κάθε ελληνικό σπίτι", τονίσε.
Είπε ότι πλέον η ανεργία έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες "σιγά αλλά σταθερά" ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι "αναπτύσσεται ένα πλαίσιο επενδυτικό για την Ελλάδα, πολυσήμαντο, και το γεγονός ότι οι πάντες αναγνωρίζουν ότι από πλευράς δημοσιονομικής, αλλά και από πλευράς διαρθρωτικών αλλαγών έχουμε πετύχει τεράστια επιτεύγματα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι κάτι το οποίο μας οπλίζει με αισιοδοξία για το αύριο".
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας κάλυψαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον Ευρωπαίο πολίτη και συγκεκριμένα:
Την αντιμετώπιση των «κατασκευαστικών ελλειμμάτων» του ευρώ, με κεντρικό ρόλο την προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης.
Την ανάσχεση μετά της ύφεσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Την έμφαση στην μετανάστευση, τα σύνορα, την προστασία των συνόρων και την κινητικότητα.
Τις θαλάσσιες πολιτικές της Ε.Ε.
Ιδιαίτερα στο θέμα αυτό, τόνισε πως η ελληνική προεδρία το ανέδειξε ως οριζόντιο ζήτημα με στόχο να αξιοποιηθεί στο έπακρο «η δυνατότητα που προσφέρει η Θάλασσα για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας».
Σε θεσμικό επίπεδο, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα της Ελληνικής Προεδρίας την η υιοθέτηση του Κανονισμού για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων.
Ανέδειξε επίσης, τη σημασία της αλληλεγγύης, με τους νέους κανόνες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης