Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στον αέρα και πάλι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς – Πώς μπλοκάρει τις εξελίξεις… η Λαϊκή Δεξιά και ο ανασχηματισμός

Στον αέρα και πάλι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς – Πώς μπλοκάρει τις εξελίξεις… η Λαϊκή Δεξιά και ο ανασχηματισμός
Παραμένει το ερώτημα ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ/Ελιά να προβάλλει ενισχυμένο λόγω της αυξημένης συμμετοχής του στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά η συμπόρευση του με πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της Λαϊκής Δεξιάς, αποδυναμώνει την προοπτική και το εγχείρημα της ανασύστασης της Κεντροαριστεράς.
Διότι διατηρεί στο ακέραιο το ερώτημα - που μάλιστα τείνει να λάβει διαστάσεις διαιώνισης – σχετικά με το ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους σε αυτό το πολιτικό «πείραμα».
Στο ΠΑΣΟΚ, ύστερα από μια ολιγοήμερη ανάπαυλα, επανήλθε στο προσκήνιο η γκρίνια για το που πάει το κόμμα και οι αντιδράσεις για τις επιλογές Βενιζέλου.
Ο Μ.Καρχιμάκης, επικεφαλής της ομάδας των 75 στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως η κύρια δυσαρέσκεια του με την ηγεσία του κόμματος έγκειται στον σφικτό εναγκαλισμό του ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά, σε τέτοιο βαθμό που το κόμμα κινδυνεύει να χάσει την φυσιογνωμία του.
Στη ΔΗΜΑΡ, όπου η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τις πολιτικές συμμαχίες είναι σε εξέλιξη και ανοιχτή σε όλα τα σενάρια, θεωρείται πως οι πιθανότητες για μια συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ/Ελιά για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς μάλλον έχουν ελαχιστοποιηθεί, από τη στιγμή που ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τόσο έντονα τα ίχνη της Λαϊκής Δεξιάς.
Και αν αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία για νέους πολιτικούς ελιγμούς από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο κ.Λυκούδης, ο οποίος είχε προαναγγείλει την έναρξη μιας δημόσιας διαβούλευσης – χωρίς όρους και προαπαιτούμενα - των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ/Ελιά, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού για την Κεντροαριστερά
Οι ίδιες επιφυλάξεις υπάρχουν και στο Ποτάμι.
Αν και η παρουσία του κ.Θεοδωράκη στην ομιλία του Σπύρου Λυκούδη ερμηνεύτηκε ως μια πρώτη – έστω και συμβολική – κίνηση προσέγγισης με το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, είναι προφανές πως στο Ποτάμι δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ/Ελιά, τουλάχιστον υπό τη σημερινή του μορφή.
Το κατέστησε σαφές ο κ.Θεοδωράκης, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, έκανε λόγο για «κυβέρνηση για τα προεκλογικά τηλεοπτικά παράθυρα και όχι για λύσεις».
Έχει διατυπωθεί αρκετές φορές ότι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν θα είναι επιτυχής, εάν δεν συγκεντρωθούν γύρω από αυτήν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και εσχάτως και Το Ποτάμι.
Αλλά είναι προφανές πως δεν μπορεί να ανασυσταθεί η Κεντροαριστερά, όταν το ΠΑΣΟΚ/Ελιά συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που και μόνο η σύνθεση της κάθε άλλο παρά σε κεντροαριστερές δυνάμεις και πολιτικές παραπέμπει.
Εάν το μείγμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάξει (κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο) και δεν αποδώσει απτά αποτελέσματα, η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στη διαχείριση της κριτικής που της επιφυλάσσουν οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι στο επικείμενο συνέδριο του φθινοπώρου.
Ίσως τότε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.
Διότι σήμερα δεν διαφαίνεται κάποια τέτοια δυνατότητα ή πιθανότητα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης